понеделник, 15 август 2016 г.

Над 60 колектива в 23-ия събор във Върбино, 800 участници в пенсионерския сбор в Тутракан

Регионалният пенсионерски  фолклорен  събор „Върбино”- 2016  бе проведен на 6 август  край едноименното село в местността „Канагьола”. Съборът е сред големите културни прояви в община Дулово и е част от областния културен календар. 


Замислен като среща на пенсионерските клубове от с. Върбино, Дулово и Тервел през 1993 г. за отбелязване на Илинденско-преображенското въстание, той вече надхвърля рамките на общината. С годините броят на участниците в събора все повече расте, като в последното издание участваха над 60 колективи и групи.
       Една от основните цели на събора на третата възраст „Върбино” е да се издирят, запазят и предадат на поколенията  добруджанските песни. Съборът няма конкурсен характер. Участниците ще получат плакет, грамота и парична награда.

Над 800 бяха участниците в осмия събор на пенсионерите, организиран от Община Тутракан и Градска пенсионерска организация - Тутракан. Началото на концертната програма поставиха невероятните танцьори на Елена Атанасова - ТФ "Дунавска младост", а след това сцената се изпълни с песни и танци от различни краища на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар