вторник, 16 август 2016 г.

ТИД пълзи към финала във Ветрен и Силистра

Ветрен, спомен от ТИД 60 - 2015 г.
Международната дунавска регата „ТИД 2016” вече акостира в Русе и се стяга за „път“ към последните „спирки“ – Ветрен и Силистра. Сред тях от Русенско са и водни туристи от крайдунавския град, където най-голямата речна регата в света приключва официално програмата си, стартирала в Германия преди два месеца.

Сред по-интересните плавателни съдове в ТИД тази година има трабант върху водно колело, както и сал, сглобен от ВиК-тръби и европалети. До най-големия български крайдунавски град пристигнаха над 100 участници със 74 плавателни съда. Днес те продължават за Ряхово, Тутракан, Ветрен - 19 август, и накрая Силистра – на 20 август (в района зад  „Морска администрация). 

Новото тази година е, че на силистренска територия тържеството е само във Ветрен, където участниците ще бъдат делово поздравени от представители на местното кметство и на община Силистра, а с концерти от Ансамбъл  „Ветренци и от Ансамбъл „Добруджа, с финал - традиционно с два вида чорби - рибена и бобена.

Тазгодишният ТИД е 61-вото му издание, като сред участниците има 40 представители на България, Румъния, Австрия, Германия, Сърбия и Швейцария. С нововключилите се гребци българските участници са близо 100, твърди Йонко Кожухаров, който ръководи регатата в български води. Да припомним, че регатата преминава през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватска, България и Румъния.Най-възрастен участник е 85-годишната германка Урсула фон Брешке, която е с над 37 последователни участия. Най-млад пък е 13-годишният българин Йосиф Дервенски.

В началото на септември до района на делтата на река Дунав пристигат най-запалените участници в проявата. Междувременно туристи от Силистра и други градове на страната потеглят на екскурзия до Тулча и оттам с кораб по един от каналите на река Дунав до Сулина на Черно море. Турът е трети по рода си за настоящата година.

По Topnovini.bg с допълнения от Версинаж

Няма коментари:

Публикуване на коментар