вторник, 2 август 2016 г.

От бебе до баба в астросеанси на силистренската обсерватория


В последните юлски дни и в първите мигове на август НАО „Галилео Галилей“ Силистра предложи на нашите съграждани от всички възрасти серия от астрономически сеанси. Първо в нощните часове на територията на Дунавския парк, а като своеобразно продължение – на 1 август, от 21 часа сесията имаше своя вариант и на покрива на обсерваторията, за да се видят т.нар. Южни съзвездия. В някои от тях се включи и началникът на образователния общински отдел Нели Колева, която преди също бе в екипа на досегашното извън учебно звено.

Въздълга, макар и красива сватбарска заря над реката за малко да провали намеренията на инициаторите, но пък за сметка на това фойерверките, смесили се със звездите, доставиха безплатно още една емоция на уважилите поканата да надникнат в дълбините на небето.

В момента досегашното извънучилищно звено е в процес на преструктуриране в духа на новия просветен закон, тъй като става Център за подкрепа, който в новия си вид започна да действа от началото на този месец. 

Засега чрез документално преобразуване и в очакване да бъде обявен конкурс за ръководител след пенсионирането на дългогодишния директор Марлена Любенова.

Така, благодарение на уредите на НАО и на напътствията на нейни настоящи и бивши специалисти, някои впоследствие продължили своето обучение по физика и астрономия в родни ВУЗ, силистренци наблюдаваха планети като Марс и Сатурн, както и др. небесни тела. По-възрастните си припомниха някогашните уроци в 8-9 клас, а по-младите, някои от които вече изпоназнайват това-онова за Космоса и небесните тела, демонстрираха своите умения и знания.

Къде от училище, къде от интернет и специализирани телевизии, те споделиха наученото пред импровизираната аудитория – от четиримесечната Ева до някой и друг любопитен пенсионер, решил да отложи нощната дрямка в името на познанието.

НАО „Галилиео Галилей“, създадена през 1999 г. в Силистра, разполага и с уникална в цялата област колекция от разнообразна техника – от екземпляри на вездесъщата оргтехниковска „Елка“, през стари радиоапарати, сметачни машини, вече забравени във времето компютри от първите генерации, както и други предмети от бита, които съвременното поколение подрастващи няма къде да види и да пипне.

Инициативата на НАО, която ще продължи и през месец август, защото в този месец има още космически предизвикателства, дава възможност на досегашни членове на клубовете към нея да се видят и да си спомнят дейности от преди години, оставили трайни спомени в съзнанието им. В момента трима кръжочници се намират на национален лагер, за да споделят тукашен и да придобият чужд опит.

Назаем от http://crl-humanus.blogspot.bg/ ("Улови падаща звезда, сбъдни желание!", публикация от 13 август т.г.)Събитието има и водещ, Йордан Радев - възпитаник на обсерваторията, а сега студент по астрономия и физика в СУ "Кл.Охридски", който заедно с ръководителките Марлена Господинова и Нина Димитрова, се грижи на всички да им е удобно - посреща и настанява новодошлите, раздава дюшеци, одеяла, столове... и започва да обяснява кое какво е на небето. За целта той използва светлинна показалка и от ръката му излиза лъч, който той насочва към „черната дъска”, обсипана със светли точки – със звезди и съзвездия.

"... Ето тази звезда там, към която соча, е Алтаир от съзвездието Орел - обяснява Йордан – а това е „Персей”. Метеорите, които се наблюдават сега, се наричат персеиди. Персеидите са метеорен поток, образуван от частици от опашката на кометата Суифт-Тътъл. А се наричат персеиди заради съзвездието "Персей", в което се намира радианът им – местоположението на небето, от което „излизат” метеорите за наблюдаващия ги от Земята. Йордан посочва към него със светлинната си показалка. И докато обяснява внезапно се появява светла точка, която драсва ярка линия по тъмната дъска на небосвода, точно там, където сочи показалката му, в съзвездието Персей, и угасва. Всички възкликват. Ето това беше един персеид - казва Йордан - и продължава с урока. Обяснява още за произхода на имената на звездите, на съзвездията, на млековидната ивица, която е галактиката Млечен път, в която се намира и нашата Слънчева система.


Няма коментари:

Публикуване на коментар