сряда, 14 март 2012 г.

И пак за маратона с една дъщерна изповед

Това е баща ми. Казва се Младен и е на 59 години и обича  колоезденето, атлетиката (избягал е 6 маратона), да плува, да лови риба и да се къпе в снега. Спортът е неговата страст от малък, независимо неодобрението на баща му. Той е мечтател и е вдъхновил много хора около себе си да се впуснат в колоезденето и спорта.  В първата година от пенсионирането му той участва в многобройни колоездачни събития в цялата страна и  участва в 3150 км вело маратон обиколка на България за пропагандиране на безопасност на движението. Два дни след неговото колоездачно пътешествие и точно година след пенсионирането му той без малко не загива в сериозна пътно транспортна катастрофа, която го осакатява сериозно. Когато майка ми ми съобщи за катастрофата, първата ми мисъл беше „ще бъде ли способен да кара колело отново”? !Мечтата на баща ми беше да кара колело от България до Лондон за Олимпийските игри през 2012 година. Планът му беше да стартира сам през ранната есен на 2011 г., но катастрофата разби тази мечта. Когато пристигнах в болницата, той беше толкова натрошен. Вътрешно отказах да допусна, че никога вече няма да мога да карам с него. Отказах да приема, че може да умре. Той имаше множество счувания и наранявания, тялото му беше в шок, докторите му даваха само 20% шансове да оцелее. Щастливец е, че изобщо оживя. Когато го видях му обещах, че ще направя всичко възможно, за да му помогна да кара колело отново и да осъществи мечтата си. Така между посещения в интензивното и нощни смени край леглото му се заформи идеята за веломаратона. Независимо от недъзите му баща ми ще се опита да премине 3 700 км, но не с обикновено колело. Единствения начин да премине това разстояние с всичките му наранявания ще бъде с помощта на  моделите лежащи триколки на фирмата HASE.  отбора с баща ми ще бъдем аз с двамата ми братя и група приятели и ентусиасти колоездачи. Очакваме по време на пътешествието ни да срещнем много хора, които да се присъединят в щафетата на алтернативния Олимпийски огън за безопасност по пътищата и за честване на Олимпийските игри и велосипеда! 
Ние искаме да постигнем повече от едно обикновено колоездене: докато прекосяваме 11 европейски страни ще организираме 11 събития, да вдъхновим хората за карат колело и да претендираме за по-добри условия за безопасност по пътищата, каране на колело и пешеходство.  С преминаването на 3 700 км ще отпразнуваме едни от най-екологично организираните Олимпийски игри. Искаме да предадем Алтернативния олимпийски факел на всички кметове от София до  Лондон и да ги призовем да обещаят да направят необходимите промени, за да подобрят условията на един от най-устойчивите начини на транспорт – колелото.  Искаме да провокираме  дискусии относно какво вдъхновява хората да карат колело и какво ги спира да карат. Искаме да говорим за устойчиви методи за пътуване, вело туризъм, и да промоцираме ЕвроВело мрежата от маршрути. Ще произведем документален филм за вело маратона и за любителското колоездене, какво означава за различните хора и да съберем вдъхновяващи истории за победа, успехи и мъдрост. И също какво е бъдещето на велосипеда?   Да пропагандираме мобилност отвъд инвалидност.  По време на маратона да бъдем медийната възможност за местните организации да пропагандират техните кампании за по-добри условия за колоездене, безопасност по пътищата и за по-добър, по-безопасен и здравословен свят.   Маратонът ще отвори възможност за хората, които имат билети за Олимпийските игри, да пристигнат на колело. 

За веломаратона: продължителност 5дни. Участниците могат да се включат за колкото време искат. Предварителната заявка за участие е задължителна. Основната група – мисионерите, са челна група от 10 до 30 души, която  стартира от България. Частичното участие е на хора от цяла Европа чрез предварителнa регистрация. Разстояние: Приблизително 3 660 км. Маршрут: България, Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Холандия, Белгия и Обединеното кралство, по маршрути от EuroVelo 5, 6 и 8, по протежение на реките Дунав, Рейн,  Майн и Темза.




 Повече на http://olympicvelomarathon.blogspot.com/. www.euvelomarathon.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар