четвъртък, 15 март 2012 г.

ДЪЛГОТО ИЗРЕЧЕНИЕ НА „ГОНГ – 10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО”


* 16 МАРТ 2012 ГОДИНА, 15-16 ЧАСА, РАДИО „МЕЛОДИЯ” –
В ИНТЕРНЕТ НА WWW.MELODY-NEWS.BLOGSPOT.COM

В Силистра се проведе встъпителна пресконференция за представяне на проект „Парад на изкуствата - Силистра“. Община Силистра подписа Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Регионално развитие” (2007-2013) за изпълнение на проект „ПАРАД НА ИЗКУСТВАТА – СИЛИСТРА”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. В рамките на проекта ще се проведат поредица от иновативни културни събития, ремонтни дейности на Летния театър в Дунавски парк – Силистра и благоустрояване на района около него, както и доставка на техника за реализиране на културни събития на открито. 
В Силистра предстои да гостува класът на проф. Стефан Данаилов от НАТФИЗ. Той ще изнесе свой шоу-спектакъл по покана на местната регионална централа на БСП. Пролетта е поводът за студентите на Мастера от НАТФИЗ да пътуват до „най-северния север”. По същото време – 26 март, в Силистра ще заседава Съветът по култура на БСП. Ще бъде създадена и поредната Федерация по култура, най-работещата от които засега е в София, начело с Иван Токаджиев. 
За поредна година Силистра е част от международната инициатива „Земята нощем” чрез Народната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей” (едно от извънучилищните звена в община Силистра), съобщи директорът на обсерваторията Марлена Любенова. По време на кампанията са планирани популярни лекции на теми, свързани със светлинното замърсяване като глобален проблем от местно значение и екологичните последици от него както за хората, така и за животните. Екипи от ученици и родители ще оценяват светлинната замърсеност на небето над Силистра. Те ще броят звездите в съзвездията Ореон, Лъв, Малката мечка с невъоръжено око. С телескопи ще бъдат наблюдавани планетите Меркурий, Венера, Юпитер, Марс и кратерите на Луната. Наблюденията са планирани между 18.00 и 19.30 часа на 13, 14, 15, 16, 23 и 30 март.  
 На 9 и 10-ти март се проведе юбилейното V - то издание на Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – деца и младежи- певци и инструменталисти, организиран от Общински детски център за култура и изкуство-Русе. Конкурсът се утвърди като един от най-добре организираните в страната и е включен в културния календар на Министерство на културата. Първи награди и участие в Галаконцерта извоюваха: Секстет „Петруна“ при ВИФ „Петруна“ с ръководители Дариела Георгиева и Пламен Скорчелиев и корепетитор Тодор Скорчелиев; Глория Иванова Кънчева – народно пеене /ВИФ „Петруна“/ с ръководител Дариела Георгиева и Пламен Скорчелиев.  
Възпитаници на Езикова гимназия „Пейо Яворов” в Силистра експериментираха с рисунки, в които вписаха имената си на 9 езика. Те са част от изложбата „Буквата ми говори”. Така по идея на ръководителката му Ванушка Димитрова в клуба „Говорещата книга” е реализирана първата творческа задача. „Повечето от 15-те деветокласници от „б”-паралелката си харесаха най-много имената, изписани на глаголица, рисувана редом с кирилица, руни, гръцки, латински, арабски и египетски езици, както и две японски „азбуки”, разбира се в комбинация с т.нар. чатърица”, заяви Димитрова. Проектът е сред 12-те в езиковото училище, финансирани с европейски пари по проекта „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Въображението на учениците е представило различни форми.
„Като спасиш един човек, ти спасяваш цял народ…“ се казва в Талмуда, основен източник на закони, обичаи и морални ценности при юдеите. Това си припомниха единадесетокласниците от профил „Хуманитарен” на СОУ „Вапцаров“.  Традиционният урок по достойнство на тема „Холокост - да помним заради бъдещето“ бе подготвен от учителката по история Мара Костова. Погледът към историческите събития бе по различен - учениците анализираха архивни документи, дискутираха исторически и дипломатически стъпки от отминалото време.  Гости им бяха учители по история от Силистренска област. 
Народните читалища и библиотеките в тях все повече са възможност на три поколения българи под един покрив да се срещат с духовността – нашата и по света, стана ясно на пресконференцията, дадена в Силистра от представители на програмата „Глоба@лни библиотеки - България”. В комплекс „Данубе” се проведе годишната среща с участието на Николай Марков, регионален мениджър за 9 области, сред които и Силистра, и на Лидия Димитрова – регионален координатор. В срещата се включиха над 120 души, сред които представители на 7-те общини, на десетина кметове на населени места, както и на секретари на читалища и на служители, наети да изпълняват програмата „ГБ”, финансирана от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. 
Разкриване на три нови социални услуги са заложени в актуализирания План за действие през 2012 година към Общинската стратегия за развитие на социалните услуги на територията на Силистренската община 2011-2015 г. 
Атанас Стефанов от Силистра е на 99 години и в момента е най-възрастният жив участник в боевете на 31-ви Силистренски пехотен полк –Железния във втората фаза на Втората световна война, съобщиха от общината. Той бе сред адресатите на вниманието, оказано от община Силистра в лицето на зам.-кмета Денка Михайлова, по повод 67-ата година на Дравската епопея. Битката там е водена от силистренци на 10 март 1945 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар