петък, 30 март 2012 г.

ДЪЛГОТО ИЗРЕЧЕНИЕ НА РАДИОПРЕДАВАНЕТО „ГОНГ – 10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО” НА 30 МАРТ 2012 ГОДИНА


* от 15 до 16 часа по радио „мелодия” – в интернет на адрес www.melody-news.blogspot.com

            Март на 2012 година се прощава с нас с повече вятър и засега с малко дъждец. Росно да ни е. И прясно. Да замирише на пролет най-сетне. И да решим: хванахме се за зелено. Пролет пукна – ние не. Така и трафикът на хора от двете страни на река Дунав ще зачести. През последните години все повече българи от Силистра купуват лекарства в съседния румънски град Кълъраш, независимо от водната преграда на река Дунав и на разстоянието от 10-11 км., стана ясно от публикация във в. ”24 часа”. Увеличава се и броят на румънците, съчетаващи пазара на хранителни продукти от веригите магазини в Силистра, купувайки насгода антибиотици и хранителни добавки от нашенските аптеки. Приблизително еднакъв е броят на аптеките в двата срещуположни града – по 16-17, при два пъти повече население в Кълъраш спрямо Силистра. Все повече са и поректите между двете страни. Деца от Силистра и Кълъраш играха тези дни баскетбол и футбол на малки вратички. Междувременно Силистренският Баскетболен клуб "Доростол" пропусна да вземе домакинството на една от "зоните", т.е. турнира при кадетките - момичета до 16 г. Възпитаничките на Росица Атанасова не успяха да победят съперничките си от Русе с 12 т., за да заличат разликата от предишния мач в по-големия крайдунавски град.
            Избуява обаче нова гражданска активност. Нова социална група ще прави Силистра по-чиста и приветлива, стана ясно тези дни. Тя е в процес на регистрация. В нея влизат поне 30 души, за да реализират намеренията си. Те вече огледаха един от вариантите на дейността си. Мястото е по пътя към Крепостта през стълбите. Някъде преди началото на Пътеката на здравето има мръсен шадраван с неработеща около него чешма,  нашарена с нечетливи и грозни графити. Стартът е утре в 9 часа – на третата площадка по пътя към Крепостта. Деетки силистренци в почивните дни я наобикалят, за да спортуват и  туристичат.
            Отиващата си седмица включи и Международния ден на театъра. Тази година специален гост бе класът на проф. Стефан Данаилов, за да представи пред препълнен салон на ДТ-Силистра постановката му „Каккто ви харесва” по Уйлям Шекспир. Съвременен прочит, от млади актьори за подрастваща публика. Каквато може и да няма в нашия град, ако останем без театър. Истински, драматичен. „Високохудожествената сценична изява бе заменена с комерсия за масовата публика, целяща бърз касов успех; няма бонуси за качеството”, заяви Данаилов като професор в НАТФИЗ и бивш министър на културата. В борбата за повече зрители страната се обикаляла от т.нар. „мечки” с постановки в „смешен план”, т.е. театрални „звезди” се ползват за по-лесна продажба на билети. В момента от 150 души се пише Национална стратегия по културата, която трябва да е готова до началото на юли т.г. Добрата новина е, че гастролът на студентите на Мастера, както наричат известния актьор, доказал как Силистра има театрална публика, която реагира адекватно на ставащото на театралната сцена. За разлика от по-големи градове от Лудогорието,  например Шумен, а там е започнало театралното дело у нас по време на Вазраждането, у гостите  е оставено друго впечатление.
             В културния ни план – свежжа новина от Русия. Без изпит влезе в Московския институт за съвременни изкуства талантливият 18-годишен певец от Силистра Йордан Марков, който взе всички награди на публиката на „Пиринфолк 2011”. Обучението му в руската столица стана възможно, след като победи в конкурса „Шанс2012”, проведен в руския град Нижний Тагил. Голямата награда в него се придружавала и със специален сертификат, който важи пред учебното заведение. Преди успеха си в древния руски град, Марков има победи в няколко български конкурса, както и призове от 3 конкурса в Казахстан и в Русия. Негов ментор е известният продуцент Николай Текелиев.
            Малка новост в политимчески план – новина 20 дни след назначението. Става дума за интересна кадрувка има от началото на март. в малката добруджанска община Алфатар. Новият зам.-кмет на общината е Петко Добрев, областен управител на Силистра в правителството на Симеон Сакскобургготски. Така той стана част от екипа на кметицата на общината Йорданка Узунска, издигната от НДСВ, чийто областен лидер е новият й подчинен. Кадрувки има и в община Силистра, също интересни и прелюбопитни, но за тях – повече във вторник, когато премине срещата на медиите с кмета на общината д-р Юлиян Найденов. Тогава ще има и коментар на преминалата сесия на Общинския съвет, а и се задава нова – поредна, казват още – и изънредна, също следващата седмица. На ход е и „Ротари клуб – Силистра”, на когото на 6 април му предстои да чедтва своята десета годишнина с пореден Великденски благотворителен бал. За поканата за участие в него свидетелстват  афиши на входовете на общината, Общинсикя съвет и комплекс „Дръстър”, където ще бъде балът. Днес подобна проява има и в Кълъраш, проведена от тамошния ротариански клуб с участието на президента на силистренските им побратими инж. Пенчо Ковачев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар