сряда, 28 март 2012 г.

Възпитаници на Мастера със снимка за спомен с бъдещи театрали от Силистра

          

Студентите от НАТФИЗ от класа на проф. Стефан Данаилов се снимаха за спомен на сцената на Драматичния театър в Силистра с театралната лаборатория "Питър Пан" при Икономическата гимназия "Атанас Буров" в Силистра. Това стана след спектакъла "Както ви харесва", изнесен от студентите в навечерието на Деня на театъра - 27 март. По този начин бе отбелязана неофициално и 70-ата година на професионалния театър в Силистра. Както е известно, в нашия град вече няма театрална трупа, след като петимата актьори бяха пратени на борсата. 

Припомняме, че от две години съществува Творческо-продуцентски център "Йордан Йовков" със седалище в Добрич, към който е отворената сцена без трупа в Силистра.  За абсурдната ситуация стана дума по време на проявата на екипа на проф. Данаилов в качеството му на председател на Съвета по култура при НС на БСП с участието на културтрегери от Силистра и Добрич. Като похвална, макар и предпазливо, бе оценено намерението на екипа на кмета д-р Юлиян Найденов да "върне" театъра на Силистра. 

Гастролът на студентите на Мастера, както наричат известния актьор, бивш министър и настоящ депутат от КБ, доказал, че Силистра има театрална публика, която реагира адекватно на ставащото на театралната сцена. За разлика от по-големи градове от Лудогорието, където въпреки местната традиция у гостите е оставено друго впечатление. 



       
Проведен бе и коктейл в чест на бъдещите театрали, домакин на който бе комплекс "Данубе". Проф. Данаилов бе сред получилите като подарък книгата на Йордан Георгиев "Налице и наопаки", като едно от доказателствата, че в условия на криза все още има място за духовност. Подаръкът бе своеобразна "реплика" на професора по същата тема, произнесена по време на културния форум, в който участваха над 50 души от Силистра, Добрич, Тутракан и други крайдунавски общини. 

Бивши служители на културния отдел на община Алфатар припомнят, че през 2005 г. Мастера даде рамо на прекъсналия развитието и дейността си местен любителски театър, чието начало е още от 1894 г. С финансовото съдействие на тогавашния БСП-депутат Добромир Гущеров и по негово настояване над Данаилов като министър на културата трупата бе отново събрана, за да се възстанови като една от малкото подобни структури в област Силистра (в момента освен в областния град и в Алфатар, организираното самодейно театрално дело, най-често под шапката на читалищата, има почва още в Тутракан и Дулово).


Няма коментари:

Публикуване на коментар