понеделник, 19 март 2012 г.

Светът е шарен и изненади ни дебнат отвсякъде


Йордан Георгиев,  кор. на в. "24 часа"
* За книгата „Налице и наопаки”, която можете да намерите в книжарницата на печатница "ТИБО" в Силистра

              С книгата на Йордан Георгиев „Налице и наопаки” се обогати наскоро читателската аудитория в Силистра. За нея доц. д-р Румяна Лебедова казва в частта „вместо увод”: „Това е книга, събрала като в калейдоскоп фрагменти от кристализирали в слово делници и празници, свързани със Силистра”. При това за един период от 20 години, благодарение на свидетелствата на близо 30 вестникарски издания от София, Русе и Силистра, както и на 5 радиа от Варна, Шумен и Силистра, разбира се и на 4 електронни издания в крайдунавския град. Какво можем да научим от 550-те публикации в разделите „Благодеяния”, „Лъчезария”, „Творения”, „Чудаци” и „Лъкардии”? Не само на Веселин Маринов, но и на Тони Димитрова концертният прощъпулник е бил в Силистра. Владислав Трендафилов-Въргала, който е със силистренска жилка, е сред първите ни шоумени, провеждал благотворителност в Силистра. Материали за действия има и на политиците ни, избрани за депутати в нашия край. Как Гюнай Сефер строи джамии и църкви, а и стари икони дарява на храмове. Добромир Гущеров организира „златна сватба” на родителите си, получава „Трабант” като подарък за рождения си ден, и сам дарява за десетки хиляди левове техника на училища в областта. Стефан Господинов и групата на ГЕРБ в парламента събират пари за къща на семейство от село Ветрен, останало без дом след взрив ва газова бутилка. Антон Кутев и ПГ на БСП пък даряват средства за две семейства с общо 8 деца в село Сребърна. Пак там като омбудсман Румяна Чанкова зарадва самотна многодетна майка за първата европейска Коледа. Вежди Рашидов е дарител на скулптура на град Дулово. Футболистът Кольо Колев-Джандара купува по 40 карамфила на свои преподаватели в чест на 40-ата година на ВИФ (НСА). Президентът Георги Първанов дарява 600 лева за църквата в Сокол, а старица от селото му отговаря на жеста с кърпа реликва. Бившият кмет на Главиница Джеват Яшар събира в стъкленици пари както за православни, така и за мюсюлмански храмове. Доскорошният областен управител д-р Владимир Янков пръв в Силистра закупи американската медицинска енциклопедия, благодарение на дарение на бизнесмена Румен Чернев.
Директор на училището в село Искра е Нели Чолакова, фен №1 на естрадната прима Лили Иванова, притежавайки над 1 000 снимки с нейни автографи. Читателите на книгата ще се докоснат и до необикновени човешки истории. Бизнес дамата от Силистра Гинка Станчева построи параклис в родното си село Ветрен, за да отпразнува десетата година от спасението на баща си от пряспа, в която попаднал в навечерието на милениума. За храма в селото пари след концерт дари певицата Ваня Костова. Подобно на Нелина и бизнесмените Димитър Велчев и Марин Калушев, но за църквите в селата Сребърна и Поляна. Фамиилите Кардашеви, Ковачеви, Райчеви, Ирина (Ирра) и Явор Георгиеви, Андрееви са сред съвременните ктитори на православната катедрала в Силистра. В дописка се припомня, че кметът на Сребърна Георги Иванов заделя от спонсори пари за новородени деца, както и за първокласници от селото. Арменец от Силистра – Хосеп Апрахамян, години наред оправяше часовника на кулата в Градската художествена галерия. Арменецът от Пловдив Едвард Бояджиян пък проведе благотворителна акция за същия адресат. Дар за столетника регистрира и жененият за силистренка софиянец Сергей Петров. Забележителен е материалът за това какви разсъждения за живота има плувецът Денислав Калчев, пръв наш европейски шампион, който се завърна за пръв път в родния си град след 13-годишна емиграция. Какви подаръци е получавал за рождените си дни Иво Андонов, кмет с три мандата начело на Силистра, вкл. ловна пушка, въдица и живарник. И как отидоха на баловете си абитуриентите Иван Куцаров и Цветелин Илчев, съответно с боклукчийска и с погребална коли, взети под наем. Как 4 погребални агенции дебнат смъртта на входа на болницата в крайдунавския град, където са паркирали погребални лимузини. Какво си мисли човек, крачейки из „града на вечния покой”, докъдето „води шестицата”,т.е. автобусът с №6.
         И видни шоумени са отбелязани по различни поводи в книгата. Слави Трифонов получил двугодишен щраус, носещ неговото име като подарък от стадото на Димитър Стоянов в село Искра. Тончо Токмакчиев подкара комбайн с рекламна цел в село Светослав. Подобно на него, но в Гарван същото стори и зам.-областният управител Тодора Цонева. И още: защо сватбите в Силистренско се превръщат все повече в театър. За други паметни сватби също иде реч: за синовете на Осман Октай и на Нихат Кантаров, на която Ахмед Доган платил уж хилядарка за любима песен; за дъщерята на Гюнай Сефер, на чието тържество са изпити 500 бутилки уиски; за румънски депутат супер богаташ, чиято рода пристигна в Силистра с кораб, за да празнува сватбата в местен ресторант край река Дунав. Разбира се, и за даренията на Сокола, участник в светлите ритуали на своите подопечни от ДПС. От Силистра и областта започна славата на джаз-легендата Йълдъз Ибрахимова, пяла наскоро за пръв път от 20 години насам; на кавалджията на планетата Теодосий Спасов, чийто концерт веднъж даже е провален в Силистра; както и на Петя Игнатова, прима балерина на националната опера на Финландия, тръгнала от прашните сцени на крайдунавието. Тукашни са първите успехи на поп-певците Ели Раданова от «Мюзик Айдъл» и на Йордан Марков, учудил света с 4-те си награди на послединя Пиринфолк в Сандански. Както и на директора на Музикалния театър в София Тодор Димитров, някога сред солистите на силистренски певчески състав с ръководител Румяна Тихова. За обща радост – и на естрадната легенда Бисер Киров, за когото 2012 година е юбилейна – 70 години от рождението му и 50 години на сцената, обявени точно при гостуването му в Силистра м.г. за Деня на будителите. 
          В книгата са описани съдбите и на редица добруджански чудаци като полянчанина Петър Петров-Мустака, играл Дядо Мраз/Коледа в продължение на 40 години с една и съща плюшена мантия. Eкскметът на Смилец Деньо Костадинов се отчиташе с доклади в стихове в края на всеки от мандатите си. Семейство ветеринари от Тутракан – докторите Ценко и Ирена Боневи, развяха българския флаг в Непал на един от базовите алпинистки лагери. Кметицата на Калипетрово Спаска Димитрова взе пари назаем, за да доведе за една седмица в селото Иван Звездев, за да готви за телевизионния екран традиционни местни манджи. Баба от Силистра носи един и същи чифт обувки неизменно от 1942 г. насам. Място е заделено в книгата и за журналистите Любен Антонов - БНР, по повод поредния му юбилей, отбелязан подобаващо с торта, приличаща досущ на радио; за поета Валентин Чернев, издал няколко стихосбирки и по чийто текст има нова песен за Силистра. За радиоводещата Румяна Гидолова, рецитирала в продължение на 40 години „Ода за Добруджа”. За кореспондента на БТА Пеньо Николов и за неговите умения да свири на акордеон. За това как вече 30 години съхранява подаръка си от Ален Делон – стръкчета кокичета, авторката на книги с интервюта Иванка Христова, член на СБП. 
         Прелюбопитен момент са дописките с „лъкардии”, за да стане ясно от тях, че всичко е възможно да се случи на този свят и по нашите географски ширини. Остава да бъде забелязано, записано и съхранено за поколенията. В „Налице и наопаки” разбираме още, че в следващата книга на журналиста Йордан Георгиев ще си припомним „25 години от живота в Силистра”, благодарение на сборника от материали, озаглавен „Ракурси”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар