неделя, 25 септември 2022 г.

С добруджанска носия си тръгна от Силистра тенисистката Мануела Малеева


Олимпийската медалистка по тенис на корт Мануела Малеева е поредният адресат на самодейката Мария Христова (организатор на Група "Добруджа" при НЧ "Доростол" Силистра), след като получи по нейна поръчка добруджанска народна носия.

Тя бе връчена на шампионката от Атанас Христов - сам тенесист, син на носителката на награда за граждански принос към община Силистра, присъдена от ОбС Силистра. Носията си Малеева получи на тържество в ресторант "Дръстър". В допълнение - заедно с друг силистренски фолклорист - танцьора Димитър Богданов, известната тенисистка майка на три деца редовно участва в български прояви в Швейцария, където от години живее. Във Фейсбук Малеева заяви, че е впечатлена как за пръв път в живота си е била посрещната с добруджанска пита - в Силистра по време на закриването на турнира по тенис (инициатива на Кольо Гугов). Предвид ценността на подарената й носия смятала да сложи с нея начало на своя колекция от подобни старини.

По подобен начин с подарък - носия от колекцията на г-жа Христова, която е родом от Алфатар, но от 60 години живее в Силистра, е изразявано уважение и към други официални гости на града - общо към 20, дошли по различни поводи от Япония, Русия, Полша, Румъния, Украйна (специално за българската общност в село Олшанка, Кировоградска област, където живеят потомци на добруджанци и в частност на някогашните алфатарци), както и от други страни. Отделно - внимание със същия жест към организатори на големи фестивали и други културни събиитя в България (София, Несебър, Варна), в които представителите на най-старото в Силистра читалище участват с песни, танци и обичаи.

Обект на подобно внимание е бил проф. д-р Любомир Пенев от София - родом добруджанец, меценат в сферата на културата, Галя Асенова - водеща в ТВ СКАТ, Калоян Николов - директор на Еврофолк България, продуцентска къща "Сънрайз Маринов" - Варна, НЧ "Доростол" и Регионална библиотека, "Балева къща" - Трявна. Разбира се, комплекти от стари български народни носии са отредени за внуци от двамата й синове.

Блог ВЕРСИНАЖ, Йордан Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар