сряда, 21 септември 2022 г.

Ротарианците от Силистра и Тутракан проведоха традиционната си годишна среща с управителя на ротарианска общност "България"

 В заседателната зала на Клуб „Приятели“ в град Тутракан бе проведена традиционната годишна среща на членовете на ротарианските клубове от Силистра и Тутракан съответно с президенти Николай Костов и Красимир Петров с управителя на ротарианска общност „България“ (Дистрикт 2482) за ротарианската 2022-2023 г. г-жа Виолина Костова. В срещата участва и асистентът на дистрикт-гуверньора (АДГ) г-жа Нина Крушева, която отговаря за „Зона 13“, включваща клубове от Русе – два, от Силистра и Тутракан.

На форума, преминал по церемониалните правила и сценарий, препоръчан от Ротари интернешинъл, и в който участваха представители на младежката структура на РК Тутракан – Интеракт клуб Тутракан, гостенката на двата клуба от Крайдунавска Добруджа представи последните тенденции в ротарианското движение. Както и планираните направления на работа в 90-те клуба в България за текущата ротарианска година, която завършва на 1 юли 2023 г., както и в петгодишен период.



В края на деловата част на форума Виолина Костова подчерта, че в 117-годишната история на Ротари за пръв път жена в лицето на Дженифър Джоунс е президент на световно ниво. Тя връчи значките с актуалните за годината изображения на двамата президенти на клубове, на двамата секретари – Димитър Тодоров (Силистра) и Кенан Рахим (Тутракан). Както и на новоприетия член в клуба на тутраканци – г-н Иван Ангелов, който се присъединява към дългогодишните членове. Повечето от тях са съратници от 2005 г. насам, когато клубът стана факт с посредничеството на приятелите им от Силистра, които пък през м. април т.г. честваха своята 20-а годишнина. 

По време на своя престой в Тутракан Виолина Костова имаше среща с кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, който е ротарианец, а също така бе и сред специалните гости при откриване на етнографската изложба „От корените към бъдещето“, представена от педагожката Калина Михайлова от с. Шуменци в Галерия „Жельо Тачев“ в партньорство с Историческия музей и с общината. По този начин подобно на всички присъстващи тя се потопи в омаята на спектакъла, разказал визуално, музикално-танцово и по артистичен начин неповторимата красота на севернодобруджанските носии, както и на българското вездесъщо везмо. Както винаги стана ясно, че те са пребогати на типична нашенска, съхранена от векове „геометрия“, впечатляват с уникални цветови попадения в палитра от взаимнодопълващи се багри, както и примамват с удивляващия си изискан стил.

Йордан Георгиев, до преди няколко години дългогодишен секретар на Ротари клуб Силистра

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар