понеделник, 12 септември 2022 г.

В навечерието на Кръстовден (14 септември) - празник на град Силистра


В. Порт Силистра 1993 г.
В началото на традицията "Кръстовден - празник на град Силистра" - в началото на 90-те години на миналия век веднага след т.нар. демократични промени бяха споровете между политиците – кой да бъде главният празничен ден на древния град, наследник на 4 цивилизации, защото за едните хоризонтът блестеше в бистро синьо (като небето, чувството за свобода и вярата в бъдещето), за други – грееше в ярко червено (като усещането за минало, изпълнено с народополезни дела), а за трета категория всичко бе неясно, объркано и противоречиво – типично по български.

В крайна сметка сметка избраниците на народа се споразумяха и заковаха 14 септември за Празник на град Силистра – защото, като една от люлките на християнството, празникът Кръстовден се оказа символен. При това предшестващ началото на новата учебна година, чиито тържества са винаги вълнуващи за всички поколения българи; вписващ се между няколко национални празника, а и навечерието на поредния творчески сезон в читалищата и културните институти – неотменни духовни средища на Крайдунаска Добруджа, е също добър повод за празнуване.

Коментар във в. Спектър Силистра 1994 г.
И така – вече тридесетина години Силистра има своя празник, на който посвещава различни инициативи – някои от които като т.нар. Бирфест отмряха във времето – къде по финансови, къде по естетически причини; други си намериха своето трайно място – т.нар. търговско изложение (в началото наистина с елементи на панаир в Младежкия дом, сега повече просто ред от щандове за дрехи и лакомства в центъра на града).

Наложи се във времето разтеглена през по-дълъг период, разнообразна празнична програма наречена "Дни на Силистра", обявена с нарочно решение на ОбС в средата на 90-те години, като обикновено в нея са няколко основни събития.

Тази година акцентите са: Национален певчески конкурс (9-11 септември), Европейски дни на наследството (в последната десетдневка на септември), форум в Регионален исторически музей (в първите дни на месеца), Празник на хляба, песента и танца  (13 септември), празници в селата Проф. Иширково и Бръчма/Българка, рок вечер с "Графит" (Силистра) и с гост "Фанданго" (12 септември ) и др. Междувременно са и няколко празника от националния календар: Ден на Съединението, Ден на Независимостта, годишнина от Крайовския договор и др.


Началото на 90-те години: тогавашният кмет инж. Стоян Плугаров - поздрав за празника на Силистра (в. "Нова силистренска трибуна")

За пръв път от няколко години в основното делово събитие - тържественото заседание на Общински съвет - Силистра, няма да има момент за награждаване на нов почетен гражданин на Силистра, защото никой не бе избран от законодателмния орган. Неизменно е тържеството на пл. "Свобода" в края на деня, което обикновено завършва с концерт (тази година Михаела Филева, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" са предпочетените гост изпълнители), а накрая е вездесъщата заря. Разбира се, в деня на празника ще е  актуален водосветът за здраве в православния храм "Св. св. Петър и Павел", както и църковната служба, спорен канона на БПЦ.

В основата на публикацията е материал във ВЕРСИНАЖ от 2017 г., но с актуализация

Няма коментари:

Публикуване на коментар