петък, 2 септември 2022 г.

Кандидатите за парламента от област Силистра – сред тях „обичайно заподозрени“ и все още непознати за електората


В Районна избирателна комисия Силистра часовникът удари заветния час и падна мандалото за регистрация на кандидати за народни представители в 20-и многомандатен район
, обхващащ избирателите от седемте общини на област Силистра. Считано от последния ден на август, но реално в играта от 2 септември, 125 кандидати от 28 партии и коалиции се явяват на старта на предизборния маратон, който е до 2 октомври, когато е денят за вот за формиране на 48-ото НС на Република България. В него, както и в други 8 области, област Силистра ще бъде представена с 4-ма депутати.

Според статистиката в няколко категории: приблизително всеки трети от кандидатите е от женски пол, което е в рамките на световните изисквания за баланс мъже – жени. За отбелязване: 9 от тях са водачи на листи, но реално само 3 имат шанс да седнат на банката в парламентарната зала, ако се окаже, че съдбата е на тяхна страна, защото са се кандидатирали от правилната политическа сила.

Само 5 от формациите имат пълния допустим брой кандидати (8) в своите листи: Коалиция „ГЕРБ-СДС“, „БСП за България“, „Продължаваме промяната“, „Български възход“ и „ВМРО-БНД“. На другия полюс с по един самотен кандидат в ролята на „сам юнак на коня“ са „Движение на непартийните кандидати“ и Коалиция „За теб България“.  Най-голям (8) е броят на партии с кандидати във формат „дуети“. С по 4-ма се явяват 5 от партиите и т.н.

По традиция българският избирател се вълнува преди всичко от партията, на която е постоянен гласоподавател, често обаче надниква и в двора на съседните по дух и политическа линия (каквото и да означава това в днешно време), както и следва мисловния маршрут на изявени лидери на национално ниво, за да ги подкрепи евентуално и на регионално. Все пак и имената поне на водачите на листи имат значение, особено когато вече са познати в едно или друго качество. В този смисъл спокойно божем да отбележим, че и този път в челата на партиите има отбор с „обичайно заподозрени“, някои от които вече са били най-малко веднъж наши народни представители: „ГЕРБ-СДС“ (Ивелин Статев), ДПС (Джевдет Чакъров), „Продължаваме промяната“ (Стоян Георгиев).

Към тях прибавяме „БСП за България“ (Момчил Неков – депутат в Европарламента 2004-2019 и кандидат за кмет на община Силистра 2019), „Демократична България обединение“ (Надежда Бобчева – в момента зам.-кмет на район „Оборище“ в София, в миналото два мандата общински съветник в ОбС Силистра и дългогодишен директор на дирекция в кметската администрация), „Български възход“ (Димитър Трендафилов – зам.-председател на ОбС Силистра, бил е и кандидат за кмет на общината през 2019 г.).

Сред „колегите“ им на върха на кандидатските листи дългогодишно присъствие в публичното пространство има адвокат Даниела Стоянова („Изправи се, БГ“)   в миналото е била член на РИК, а преди това консултиращ на регионално ниво юрист към Фондация „Достъп до информация“ София. Макар и непозната за голяма част от тукашната общественост, все пак да отбележим, че от с. Окорш е родом Маргарита Генчева, която е №1 в листата на Възраждане“.

Сред „подгласниците“ също има известни и достойни имена, които вече са консумирали властта в една или друга институция (Гюнер Ахмед в ДПС – народен представител в няколко парламента; Петър Димитров от „Има такъв народ“ – народен представител в предишен парламент, Ели Тодорова от „Български възход“ – областен управител в миналогодишното служебно правителство, в по-предишни времена нееднократно шеф на избирателни комисии на общинско и на регионално нива, както и един мандат общински съветник в Силистра; Мария Димитрова – „ГЕРБ-СДС“ – дългогодишен председател на ОбС Силистра, както и лидер на партията в областната община повече от десет години; Елка Шарбанова – „Българска социалдемокрация-Евролевица“ – в по-далечното минало общественик и общинар в община Главиница.

От по-задни позиции „атакуват“ парламента и хора, които в момента са или някога са били фактори в различни институции, примерно „БСП за България“: Стойчо Нечев – кмет на с. Проф. Иширково в предишния мандат, Радко Славов – настоящ шеф на ОДЗ Силистра, Румянка Чанкова – в миналото председател на РКС на КНСБ Силистра, общински омбудсман и един мандат общински съветник в Силистра, Лазар Лазаров – общински съветник; „ГЕРБ-СДС“: Огнян Николов – общински съветник в ОбС Силистра, председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол 1“ Силистра, Младен Минчев – зам.-областен управител на област Силистра, областен лидер на СДС; ДПС: Джанан Халил – зам.-областен управител 2013-2014, Ашкън Ружди – секретар на община Главиница; „Има такъв народ“: Венцислав Маринов – зам.-областен управител на област Силистра и председател на Общинска избирателна комисия Главиница; „Демократична България - обединение“: Стефан Железов – настоящ общински съветник в ОбС Силистра.

По отношение на професионалния план на известните в своите среди хора – кандидати за народни представители, засега оставаме в зоната на загадъчността извън кръга на тези, за които вече стана дума. И все пак: прави впечатление в листата на „ГЕРБ-СДС“ лекарското присъствие в лицето на д-р Любомир Минков – гинеколог от Дулово, и на д-р Тошко Цаков – хирург от Тутракан, както и в листата на „Демократична България - обединение“: д-р Чавдар Куманов – хирург от Силистра. Възможно е и в другите листи да има „скрити“ лица, които са популярни в съответна професионална среда, но не са толкова публични, за да бъдат забелязани и обозначени при пръв прочит (дано намерят възможност и време в рамките на кампанията да привлекат внимание към себе си!).

Разбира се, когато списъкът на партиите и съответно на посочените тях кандидати е голям, винаги има и „изненади“, които избирателят, а преди тях най-често медиите, откриват в хода на кампанията. С изключение на всички останали, участващи в миманса по една или друга причина (задоволяване на собствено его за непременно остане в историята; правене на услуга на приятел, поел ангажимент да регистрира листа в съответен избирателен район пр.). Няма да се спираме на възможните мотиви за покриване на страната с листи от по-малко знайни или от традиционно участващи малки партии: борба за национална субсидия при постигнат 1% от гласовете, ползване на медийни пакети, отклоняване на гласове, пробване на имена в публичното пространство за бъдеща изява и т.н.

Август затвори кепенците на лятото и още от първите дни на септември предизборната кампания започва в рамките на месец, изпълнен с празници – национални и на общинско ниво, както и с важни събития, каквото преди всичко е началото на учебната година. Най-амбициозните кандидати ще ги видим по билбордове и на плакати. Повечето сигурно ще се пробват да добият известност и чрез профилите си в социалните мрежи. Финансово обезпечените ще влязат в ефира на радиостанции и телевизионни оператори – там, където ги има, но, за съжаление, не и в Силистра, предвид отсъствие на подобна инфраструктура.

Успех на всички кандидати и нека най-достойните накрая да получат подкрепа от избирателя от Силистренска област!

Няма коментари:

Публикуване на коментар