събота, 10 септември 2022 г.

Авторитети в поп музиката ще определят най-добрите в конкурса „Дунавски звезди - Силистра 2022”

В Силистра четвъртото издание на Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Дунавски звезди” (9-11 септември 2022 г.) започна с встъпителна пресконференция с участието на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и на представители на неговия екип, както и на Йордан Марков като собственик на музикална компания „Сенс мюзик” – инициатор на конкурса, на който над 30 са спомоществователите. Сред тях за поредна година е и Областна администрация Силистра, осигуряваща една от наградите. Разбира се, част от медийния форум стана по традиция и поканеното от организаторите жури. В конкурса ще участват около 40 деца и подрастващи в няколко възрастови групи в борба за награди, включително най-голямата („Гран при”).

Журналистът Николай Текелиев, който от години подбира български участници за участие в международни фестивали, още с първите си думи похвали качеството на силистренския конкурс. В него той е жури също от първото му издание, отбелязвайки, че конкурсът вече започва да привлича на други у нас и навсякъде по света, привличайки малко на брой, но много добри певци. От изказаното от Йордан Марков стана ясно, че Текелиев е автор на регламента, предвид опита, който има в това отношение. Неговата прогноза: „Очертава се много силен конкурс”.

За победителя е предвидена като подарък нова песен, дело на Светослав Лобошки, който идва от Петрич, за да бъде отново част от журито с председател естрадната певица Маргарита Хранова. Тя сподели, че „е любопитна и обича да слуша деца (как пеят)” и съответно да ги оценява. Изрази и впечатление, съгласявайки се, че от предишни лауреати от силистренския конкурс мнозина или по-точно 14 души, са продължили с успешни изяви в други авторитетни фестивали и музикални надпревари. Сред тях са известната мащабна музикална и сценична проява „Славянски базар” в Беларус, Детска Евровизия, мюзикъли на Варненска опера и др. 

Деян Неделчев за втора година е член на журито, печелил е награди като певец от конкурси - „Златен Орфей”, „Мелодия на годината” и др. В хода на изразените от него мисли прозвуча и покана към Маргарита Хранова в концерта „Пеещото жури”, който е на 10 септември на сцената на пл. „Свобода”, за да изпълнят поне един от петте си дуетни песни. Той припомни, че преди двадесетина години са били заедно на „Славянски базар”, включително с участието на Йълдъз Ибрахимова – джаз примата, която е родом от Силистра. Разказано бе с носталгия, че в средата на 80-те години на миналия век Деян и Лобошки са свирили в рок група, която после е прераснала в известната оттогава насам група „Ахат”.

За втори път – в първия конкурс и в настоящия, член на журито е и поп певицата Мартина Иванова, която си спомня онези „4 фантастични дни”, преживени в Силистра при първото й гостуване като журиращ изпълнител. В типичен младежки стил обяви, че независимо от трудното журиране работа, която се очертава, „членовете му ще си свършат работата достойно и с вдъхновение”.

Познатият на цяла България, а и в частност на силистренци радиоводещият Атанас Стоянов, чийто глас слушаме от ефира на Бг радио единствени в страната всеки ден на централния градски площад в Силистра, ще бъде също отново водещ на конкурсните вечери. Той заяви, че за него конкурсът е „чакан, обичан и желан”, обявявайки го за празник на музиката и на талантливите български деца.

За втора година гост на града и на конкурса е и познато лице от екрана – телевизионерът Николай Николов, който е бил нееднократно водещ и на конкурса в Сандански. Както и миналата година, неговата задача е да подготви филм, който да бъде излъчен по БНТ. В първия филм са успели да покажат ценни неща от конкурса, както и места от града. Сега екипът му смята да потърси нови моменти, за да се получи още по-интересен филм, включително намирайки място в него за новости от града. Примерно, подсказано му бе от страна на кмета д-р Найденов, че в кинолентата заслужава да влезе заработилият отново градски часовник, намиращ се от 90-те години на по-миналия век на върха на архитектурната емблема на Силистра – сградата на Художествената галерия. 

Покрай необходимите в подобни случаи думи по повод фестивала, подкрепян от община Силистра, и като реплика на споделеното от гостите, че Силистра е много далече от София, кметът Найденов изказа пред аудиторията мнение, че „държавата трябва да обръща внимание какво се случва в района и в град Силистра конкретно, както и заради р. Дунав – също, защото тук е най-пряката връзка с други райони на света”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар