петък, 3 декември 2021 г.

Факт е ръководството „Агресията не е сила“

Излезе от печат „Мини ръководство за лица, извършители на домашно насилие“, наречено „Агресията не е сила!“. Негов електронен вариант се намира на сайта на ЖС „Екатерина Каравелова“ Силистра (www.ekaravelova.org/images/Biblioteka/Agresiyata_ne_e_sila.pdf). То е разработено от екип на Сдружението по проект „Превенция и защита от домашно насилие, чрез надграждане дейността на Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра“, финансиран със средства от Държавния бюджет, чрез Министерство на правосъдието на Република България. Проектът приключва в първите дни на м. декември т.г.

Едно от първите послания в „Ръководството…“ звучи така: „Пълнолетният наказателно отговорен индивид, трябва да носи отговорност за действията си“. За финал на 15-страничната разработка е оставено посланието: „Борбата с насилието е основно борба със себе си.  Тя е насочена към постигане на нивата на познанието за себе си и приемането на представа за света като сигурно място, в което „аз мога да се справя“!“.

Материалът дава отговори на много въпроси, които са интересни и полезни както за участниците в този процес: „Насилник или жертва е насилникът? Това не е въпрос, на който е сложно да се отговори: всеки насилник е жертва на множество обстоятелства, които са го формирали; обществото осъжда всяка форма на насилствено взаимодействие; насилието поражда насилие и то обикновено се изявява от следващото поколение, което е едновременно свидетел и жертва. Затова понякога остава неразбрано наличието на последствия за насилника. Те се събират във фразата „Ще бъде отмъстено на децата ви“. Изводът е, че единственият вариант за спиране на „веригата на злото“, т.е. на насилието, е смирението и даването на време за личностно развитие“.

Важно е да бъде запомнено и заключението: „Най-жестоките неща, част от човешката природа, се случват между най-близките хора. Една от причините са социалните норми, които ни осъждат да пазим поведението си такова, каквото другите очакват да бъде. Това е особено тежко за хората с ниско самочувствие, за потиснатите и непознаващите – себе си и своите способности. Компенсацията на всичко това се случва в семейството, което се определя понякога и като генератор на всички други проблеми“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар