вторник, 7 декември 2021 г.

Сдружение от Силистра с награда от Държавна агенция за закрила на детето

Женско сдружение Екатерина Каравелова Силистра с председател инж. Христина Георгиева бе класирано на второ място в една от категориите („Успешна промяна“) на своеобразната надпревара между НПО и институции, организирана от Държавна агенция за закрила на детето, от чието име за четвърти път бе връчван отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство“.

Екипът на добруджанската неправителствена организация получи наградата си заради осъществената от нея и партньорите й кампания Подари компютър на дете, достигнала с успех до повече от 70 деца и в 2 социални заведения от резидентен тип от всички общини на област Силистра. Номинацията е направена от Областна администрация Силистра.

Цялата церемония, проведена онлайн на 6 декември т.г. може да бъде проследена на адрес в интернет www.youtube.com/watch?v=CQYpti6zH9k. За силистренци става дума от 21.35 минута от записа на церемонията.

Във Фейсбук от ДАЗД съобщиха още по темата: При изключителен интерес за отличието „Аз гарантирам щастливо детство“ бяха подадени над 200 номинации от цялата страна в четирите категории – „Значима иновация“, „Успешна промяна“, „Значимо партньорство“ и „Устойчиво развитие“. Преседателят на Агенцията д-р Елеонора Лилова заяви: „Вярвам, че гарантирането на щастливо детство за всяко дете, е общата ни цел. Всички номинирани са хора, отдали се на голямата кауза „Децата“. Това са хора, които са до тях във всеки един момент, когато децата имат нужда от тях, които се радват, растат и откриват нови неща, заедно с тях. Убедена съм, че догодина номинираните ще са още повече, защото добрия пример е заразителен“, това каза по време на церемонията.

ЖС Е. Каравелова е вече 20 години с изяви в социалната сфера и поддържа няколко услуги, сред тях са първият в страната подслон за пострадали от домашно насалие, Център за социална подкрепа на деца и семейства в риск, Център за консултиране и превенция срещу домашното насилие, Преходна къща Резилианс“.

В момента пред завършване е поредният проект на организацията, който е на тема „Превенция и защита от домашно насилие, чрез надграждане дейността на  Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра“, а продължава работата по проекта Изследване на етнопсихологическитеи културни особености на българското семейство в контекста на насилието, основано на пол“, който е осъществяван заедно с катедрата по психология на Великотърновския университет и ще продължи още няколко години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар