петък, 3 декември 2021 г.

Книга за ВДРО и за борбата за свобода на Добруджа бе представена във Варна

 

С участието на заместник-областния управител на област Силистра Минчо Йорданов, на генералния консул на Русия във Варна Владимир Климанов, на представители на Съюза на учените в България, вкл. на структурата му в черноморската ни столица, на Тракийския научен институт и на др. гости бе представен в Пресклуб на БТА във Варна сборникът със статии, озаглавен  „Без борба – няма свобода“, дело на историка изследовател Валентин Събков, осъществена от добруджанеца родом с помощта на негови приятели. Проф. Нина Дюлгерова от Съюза на учените представи книгата, заявявайки, че трудът на автора допълва и надгражда познанията ни за историята на процесите и свързаните с тях личности от Добруджа в периода от края на Първата световна война до 1940-1945 година.


Тя уточни, че авторът е открил нови документи в архиви в България, Русия, Украйна и Румъния, които е представил и коментирал емоционално, обективно и от сърце. Новите от тях не само поправят голяма част от несъответствията по въпроса за свободата на Добруджа, но дават и нов поглед към този исторически период с друг прочит на иначе познати теми. Благодарение на материали, за които не се е знаело и никой не ги е търсил до този момент.

Основната в книгата на Събков е свързана с Вътрешната добруджанска революционна организация (ВДРО), съществувала от създаването си през 1923 г. до 1942 г., когато е закрита от Великия добруджански събор, проведен в Добрич. С допълнението, че през 1925 г. от нея се отцепва Добруджанската революционна организация. По признания пред аудиторията от страна на Събков, дядо му е бил ятак в Силистренско  на борците за свободата на Добруджа, а прапрадядо му е бил кмет на севернодобруджанския град Бабадаг, който впоследствие е изчезнал безследно.

Според автора, ВДРО с върховен ръководител на всички чети Стефан Боздуганов – родом от Алфатар, където през 2015 г. бе поставена плоча в негова част, е единствената национална организация, която по един или друг начин постига своята цел – Южна Добруджа се връща в лоното на Майка България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември същата година, и след две години прекратява дейността си. Събков разкри пред аудиторията, че е готова и втора част на сборника, представяща биографични материали за всички дейци на организацията (ВДРО). Проблемът е в липсата на осигурени средства за издаването на продължението на сборника. Първата му част стана факт, благодарение на бизнесмена и политик от Силистра г-н Тодор Тодоров и на издател от Пловдив. 


По достоен  начин разработката бе представена в Силистра на 28 октомври м.г. със съдействието на Областна администрация Силистра и с партньорството на Регионална библиотека „Партений Павлович“ (www.jordansilistra.blogspot.com/2020/10/blog-post_19.html, „Сборникът Без борба – няма свобода тръгна към сърцата и душите на читателите от Добруджа)

Събитието бе вписано в програмата за честване на 80-ата година от Крайовския договор и бе предшествано от първа по рода си среща, озаглавена „Изпълненият дълг към една премълчана истина“. За всичко това стана дума по време на представянето и във Варна.

В действие е реализацията на идеята и на трети том на изследването – представяне на документи, открити в румънските и в руските архиви, които, отново според впечатленията на Събков, са достъпни при умения от страна на съответния изследовател да общува правилно („с добро отношение“), за да бъде допуснат до тях. Включително за възможността да бъдат получени срещу заплащане копия на „трофейни документи“.

Проф. Дюлгерова смята, че подходът на изследователите към събитията в историята е винаги „днес и сега“, тъй като нещата се предават с разбиранията на съответната епоха, което налага след време преосмисляне на процесите. Тя даде пример с отношението към Добруджанската революционна организацията, представено преди от гледна точка на предишните времена на Студената война, поради което оценките за нея са били предопределени от действалата тогава идеология, обяснено с характерно за периода „залитане“ в политическия смисъл.

Авторът Валентин Събков бе поздравен от заместник-областния управител Минчо Йорданов, който му връчи специален поздравителен адрес от областния управител Ели Тодорова и подарък – Плакет „Знакът на рода Дуло“, а за проф. Дюлгерова – за благодарност за чудесното представяне на книгата му – стилизирано изображение на шевица във вид на „дърво на живота“, изработена от изкусните ръце на добруджанска майсторка.

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар