четвъртък, 9 декември 2021 г.

Семинар на спецове по айкидо в чест на силистренец, основал едноименната федерация в България




Семинар, посветен на сенсей Георги Иванов, който ни напусна преди 25 години, бе проведен от ветерани и съмишленици на силистренеца родом, разпространил спорта айкидо в България и създател на национална организация за него. Роден е през 1958 г. в Силистра. С бойни изкуства започва да се занимава от 1972 г. Възпитаник е на хореографския институт в София и ученик на един от най-големите български хореографи - н.а. Димитър Димитров – Палаврата.Бил е 10 г. професионален хореограф. Преподавайки народни танци, междувременно започва да практикува спорта "Айкидо" и от 1986 г. пъво съвместно с Г. Пенев обучава последователи, а от 1988 г. и самостоятелно.

От сайата www.bafinfo.org научаваме също, че след учредяването на БАФ, сенсей Георги Иванов е избран за президент и в това ис качество е един от преките отговорници за организиране на многобройни семинари с майстори като М. Фуджита, Й. Йокота, Дж. Венери, Вилаверда, П. Голдсбъри и др. Освен българската, той е създател и на федерацията по айкидо на Монголия.
Интересна подробност е, че по уникален начин успява да съчетае методите на преподаване на народни танци с тези на айкидото, което дава повод да се говори за своеобразна българска методология в неговото преподаване. През 1995 г. на проведения в гр. София конгрес на ЕАФ той е избран за член на борда и за зам.-председател на Комисията за развитие на айкидо в Европа.


За съжаление, преди четвърт век, на 1.12.1996 г. загива в автомобилна катастрофа заедно с по-големия си син Димитър. Две години по-късно пристигналата в София делегация от "Айкикай Хомбу Доджо" - оригиналната школа за айкидо, дава посмъртен четвърти дан на "бащата на българското айкидо".

Няма коментари:

Публикуване на коментар