понеделник, 20 декември 2021 г.

Дисидент - силистренец родом, с нов роман

От сайта на издателство Сиела (www.ciela.bg) научаваме: Пригответе се за един наистина необикновен роман - „Опит за екстаз“, на Димитър Бочев (роден в Силистра през 1944 г., дисидент от 70-те години на миналия век до 90-те г.). Между любовта и страстта, между свободата и сигурността, между таланта и характера, между морала и изкушението, между Божието и людското – героите на търсят в същините си в едно безпътно време, когато е по-лесно да съществуваш, отколкото да живееш.

Езикът на Димитър Бочев е напевен, с уникален ритъм и удря право в сърцето. Не се опитва да дава отговори, а провокира читателя да тръгне към нови, необятни и рисковани пространства. В крайна сметка отговорите знае само глупакът, докато умният човек знае въпросите.

След демокрлатичните промени - в началото на 90-те години на миналия век, роман на Димитър Бочев бе представен в тогавашната Глареия Дръстър“ (бел. - имах честа да бъда водещ на това представяне). На 6 октомври 2010 г. в Художествена галерия Силистра д-р Желю Желев, президент на България (1990-1997) каза встъпителните думи за книгата с есета „Боготърсачът между беса и слепотата. През 2016 и 2018 г. по идея на КДК и с домакинството на Регионалната библиотека бяха представени в родния му град и книгите Несъгласни думи“ (1 и 2, като вторият път бе с участието на актьора Стоян Алексиев). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар