сряда, 24 юни 2020 г.

Българските хора – живи шевици и лекуващи мандали


Красивите изображения, които виждате, не са мандали от екзотични далечни страни. Не са рисувани като форма на медитация, нито са плод на нова модна линия тъкани. Това са стъпките, които всеки танцуващ "изписва" в ритъма на танца.
Тези стъпки се покриват от следващия, хванал се за ръката му игралец и после от следващия, и после от следващия. Тези живодишащи мандали от човешка енергия се наслагват и вплитат една върху друга. Запращат силата си дълбоко до корена на земята, а тя се връща нагоре в сърцата им, за да се извиси заедно с онова позабравено българско възклицание „ИиХУу“ далеч в небесата.
Представете си колосалната благотворна енергия, която се завихря във всяко българско хоро. Отеква дълбоко в тялото на танцуващите, като човеци, като род, като народ... Или просто се хванете на следващото хоро, за да потанцувате.
Формите, които хората изчертават със стъпките на танцуващите, са открити съвсем случайно от шепа млади хора от Фондация „Таратанци“ (www.taratanci.com) само преди няколко години (през 2014 г. ).
Идеята за този „графичен език“ се заражда по време на форума „Идеите – това сме ние”, организиран от Сдружение „Обединени идеи за България”. Зад графичните изображения на стъпките на хората е представен тактовият размер чрез броя линии във фона, а използваните цветове съответстват на българските фолклорни костюми, характерни за региона, от който произхожда хорото.
Поради своите универсални елементи този “графичен език” успешно може да бъде прилаган за визуализиране на народните танци и на други народи, което създава възможност за диалог между различни нации.
И странна ли е тогава теорията, че българските хора лекуват различни заболявания:
Ръченицата е в такт 7/8, какъвто е ритъмът на човешкото сърце. Тя се изпълнява и в такт 7/16. Твърди се, че стимулира хипофизата и провокира отделянето на ендорфин (вещество, което е 80 пъти по-мощно от морфина); Ганкино хоро е в такт 11/16. Казват, че влияе благотворно на тимусната жлеза и на дебелото черво; Пайдушко хоро е в такт 5/8. Лекува сърцето, помага на лимфите, очите и лекува мигрена. За него твърдят, че действа на честотата на любовта - 50 херца е честотата на влюбения, майчината любов има 150 херца, а безусловната, способна на саможертва - 205 херца; Еленино хоро е в такт 13/16 лекува психични разстройства; Петрунино хоро, в такт 12/16 стимулира дейността на щитовидната жлеза и гърлото и (забележете) твърди се, че "смекчава нрава на коравосърдечните"; • Тактът 9/8 на Дайчово, Черкезко, Варненско, Грънчарско хора създава чувство за единно съзнание, затвърждава чувството за общност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар