четвъртък, 25 юни 2020 г.

Еньовден в Силистра - романтика и мистика в тържеството на духа


Българският народен календар е богат на празници, съчетаващи християнски традиции и езически ритуали, запазени във вековете, независимо от превратностите в съдбата на нашия народ. В някаква степен те са микс от тракийски, стари български и славянски натрупвания в съзнанието ни, превърнати в серия от тържества на духа, вписани в деловия ритъм на всекидневието.

За поредна година Дунавски парк в Силистра навръх Еньовден – един от най-романтичните и мистични празници, който по значение е редом до Коледа, Великден и Гергьовден, прие да бъде едновременно платформа и естрада за песни, танци и на ревюта на стари костюми. Както още се превърна във възможност за дегустация на чайове, приготвени от ароматни и лековити билки, за демонстрация на стари занаяти, както и за артистично представени разкази за интересни обичаи (Калоян Димов от РИМ), пресъздадени от таланти от различни поколения, изявили се публично с пожелание  за здраве и късмет.

Участници в програмата с водещ актьорът Христо Христов бяха „от мало до големо“ – певици от ДФФ „Добруджанче“, майсторки на хлебни и изделия от Фолклорна група „Добруджа“ и на дъхави китки от Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“ гр. Силистра, изкусни танцьори от НЧ „Дочо Михайлов“ Бабук, изобретателни в аранжимента на щанда си самодейки от НЧ „Светлина“ Смилец, режисьори и изпълнители на богато на костюми ревю на носии от НЧ „Възраждане“ Сребърна, автори на вкусни и полезни напитки с билки  от НЧ „Иван Вазов“ Срацимир, както винаги – разнообразни в изявата си общественици от НЧ „Ламбриново“ от едноименното село.

Организатор на тържеството за пета година бе дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Силистра с партньори в лицето на Регионален исторически музей Силистра (тяхна бе инициативата за ранен сутрешен тур до крепостта над Силистра за събиране на билки) и на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра.

За пръв път в празника се включиха и ученици от Учебна компания „Аромат на здраве“ от Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ Силистра с директор Пламен Славов, полагащи грижи за „Билкова аптека под небето“ с р-л инж. Галина Даскалова – председател на Училищното настоятелство на най-старото земеделско училище в региона на Силистра. Със свое „производство“ Гимназията участва миналата годна на национален форум на МОН в град  Велико Търново и по подобен начин предстои да се изяви в края на м. юли в град Русе

По съдържание и мащаб събитието е без аналог в област Силистра и традиционно се радва на голям интерес от жители и гости. Приветствие към всички поднесе кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов с пожелание всички да открият 77,5-те лековити билки (равни на броя на познатите в миналото болести): „Като има билки, има здраве“. Своя поздрав лично поднесе и зам.-кметът Мария Недялкова, а областният управител Ивелин Статев спази традицията да се включи със специален поздравителен адрес до участниците в празника.

В няколко населени места в област Силистра също бяха проведени празници, посветени на големия летен празник, известен още като…предвестник на зимата: Тутракан, Калипетрово, Брадвари, Алеково, Шуменци, Варненци и др.

За финал оставям написаното във Фейсбук от Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“: „Еньовден – празник на слънцето, водата и билките – прилив на радост и сили, споделени разкази за народни традиции и занаяти…Благослов за слънце и здраве с билки, и за мълчана вода!“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар