петък, 26 юни 2020 г.

Силистренски експонати в руска виртуална изложба за международно ползване

В България Частно средно училище  „Юрий Гагарин“, намиращо се на територията на СОК „Камчия“ край морето, известно като Училище на бъдещето, е единствената образователна институция у нас, лицензирана едновременно по българската и по руската образователни системи. В него учат 300 деца от 15 държави. Приемът е на ученици от подготвителна група до 12 клас с усилено изучаване на руски и английски език, и на информационни технологии.
Виртуална изложба, подготвена със силистренски експонати, бе поадготвена за 75-ата година от Деня на Победата - 9 май 1945 г. Част от нея е и клип, намиращ се на адрес https://www.youtube.com/watch?v=mcRQJ2CcYQc в Ю туб, изработен със съдействието на Валентин Петков - председател на Клуб Традиция в Силистра. Използвани в близо 10-минутната презентация на български и на руски езици - поотделно, са негови лични материали - вещи, книги, документи и др., доскоро видни в залите на Крепост Меджиди табия“. 
В продължение на 20 години - до есента на м.г., г-н Петков имаше договор за стопанисване на уникалната крепост, която е на повече от 170 г., и посрещаше гости от различни страни - от обикновени екскурзианти до дипломати от 4 континента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар