четвъртък, 25 юни 2020 г.

Пианист - силистренец по род, с концерт в Пловдив

На 26 юни от 18.30 ч. в Малката базилика в Пловдив  Музикалният фестивал Дни на музиката в Балабановата къща” ще почете 75-ата годишнина на Националното училище Национално училище за музикално и танцово изкуст“Добрин Петков” (едно от авторитетните учебни заведения в страната - партньор на фестивала вече цяло десетилетие) с клавирен рецитал на абитуриента Николай Маринов - един от най-изявените възпитаници на НУМТИ, вече приет за студент в Лондон от есента на 2020 г.
Фестивалът и фондация Музикартисимо” години наред играят важна роля в професионалното израстване на силистренеца (по майка, който в предишни години всяко лято прекарваше в Силистра, където се е случвало да репетира в залата на Смесен хор „Седянка), чрез включването му като солист и камерен изпълнител в редица представителни концерти, майсторски класове, международни гастроли.
Според http://u4avplovdiv.com/Николай е участвал като солист и камерен изпълнител в редица представителни концерти, майсторски класове, международни гастроли. Талантливият пианист е носител на призове от международни конкурси, сред които „Grand Prize Virtuoso” – Лондон, „Николай Рубинщайн“ – Париж, „Моцарт“ в Рим, „Simone Delbert- Fevrier” в Ница, двукратен лауреат на „American Protege” – Ню Йорк. Изявявал се е в концертни програми на сцените на Карнеги хол – Ню Йорк, Роял Албърт Хол – Лондон, Opéra de Bastille – Париж, свирил е като солист на Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Старозагорската опера, Сливенска филхармония, Round Rock Symphony orchestra – Тексас, Филхармонията на Барласина – Италия. Участвал е в майсторските класове на Дмитрий Башкиров, Итамар Голан, Джулиян Мартин, Борис Слутски, Джейсън Куак. 12-класникът е трикратен носител на Наградата на Министерство на културата, присъждана за високи творчески постижения.
Архив ВЕРСИНАЖ: През лятото на 2016 г. в непринуден разговор за медиите 15-годишният (тогава) виртуоз сподели, че към оня момент в кариерата си има над 40 награди от конкурси, и отделно 12 приза като състезател по конен спорт. Той не скри задоволството си, че би откликнал за концерт и в Силистра, стига да бъде поканен по конкретен повод или за празник, заслужаващ внимание и от музикална гледна точка

Няма коментари:

Публикуване на коментар