петък, 5 юни 2020 г.

Арменец от САЩ подкрепи книгата на авторка от Тутракан


В силистренското издателство печатница РИТТ своята четвърта книга („Гнездо за прелетни птици“) издаде тутраканската авторка Анастасия Якова, традиционен участник в различни краеведски и исторически форуми, като  Българско наследство в Балчик, чието шесто издание предстои в края на м. август т.г. Тя съдържа „живи  разкази“, благодарение на подкрепата на Михаил Симидчиян от Лос Анджелис, Калифорния (САЩ).

На практика Якова продължава свои предишни теми, вече разгледани под един или друг ъгъл през съдбите на различни хора, включително отнасящи се до близки от рода, в предишните й книги „Тайните на Дунав“ и „Наказание през престъпление“. Всички те са посветени на „бежанците“ българи, пристигнали в прародината си, някои от които първа са приети и после прогонени.

В предговора на новата си творба авторката казва: „Описвам личности, които отдават живота си за защита на населението и тяхното просвещаване. Вълнуват ме последствията за българското население след войните на Балканите – Руско-турската през 1877-1878 г., Първата и Втората световни, Балканската и Междусъюзническата“.

Най-малко 25 са очерците, намерили място в книгата с близо 150 страници и богат илюстративен материал (90 снимки, предимно на описаните хора), осигурен от разказвачите на историите. За тях в заключението се заявява: „Съдържанието на настоящата творба е оформено с над 90% от живите разкази на интервюирани хора. Това са препредавани разкази на синове, внуци и правнуци. При такъв път на информацията е възможно да бъдат допуснати неточности. Надявам се, че читателят ще бъде снизходителен“.

Книгата е от този рядък вид, в който си дават виртуална среща най-различни хора - по възраст, произход и социално положение - в единия от случаите това е журналистката от Балчик Маруся Костова - потомка на преселци от Северна Добруджа, подобно на много други в книгата, чийто род е от вече чуждата земя. Така на практика на един словесен мегдан своеобразна раздумка си правят хора, родени в Тулчанско и в Тутраканско, българи от Одринска Тракия и Пиринска Македония, Еленския Балкан и от други краища, някои от които като теротория вече са зад граница в съседни страни.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар