събота, 20 юни 2020 г.

Пълководецът Михаил Скобелев (Белият генерал) изгря на пано - графит в Силистра

В рамките на три облака, спуснали дъжд в центъра на град Силистра в късния съботен следобед на 20 юни 2020 г., Инициативен комитет от живеещи на ул. Генерал Скобелев" номер 24 откри осъществената идея, замислена през м. ноември м.г., както обяви председателката на сдружението Лилия Велчева, а именно - източната фасада на жилищния блок да бъде изобразена с лика на генерал Михаил Скобелев (Белия генерал). Пред него и от двете страни на блока също негови жители поддържат красиви градинки със специално създаден алпинеум.
В деловата част на събитието бе включен кратък обзор на именувани на руския пълководец населени места, улици и училища в България, както и описание на живота и делото на потомствения руски военен, от чиято фамилия четирима имат заслуга към българската история.
Програмата имаше и музикална част с участието на Трио Елмина, група Интер и акордеониста Тодор Скорчелиев. Г-жа Велчева благодари на авторите на паното - екип начело с художника Боян Вихренов, който заедно с партньора си в начинанието на Светослав Георгиев осъществява възложението на инициаторите.
Благодарение и на други възложители като Драгомир Димитров и Янислав Георгиев, в Силистра има вече реализирани 15 подобни проекти, като в ход са още 4. Всички те дотук имат историческа тематика, но в бъдеще време са възможни и други с различно съдържание. Според Боян, който е трето поколение професионален художник, тези творчески задачи са възможности да бъде упражняван занаятът и да се доусъвършенства с използване на смесена техника и фасадни спрейове.
От името на Инициативния комитет бяха връчени поздравления на съмишлениците за създаване на мащабното пано - сред тях бизнесмени, юристи, общественици, както и представители на други житейски сфери. Представен бе и поздравителен адрес от областния управител Ивелин Статев, единствен представител на институция, уважил, макар и задочно, мероприятието, обявено в публичното пространство с модерната дума флашмоб.
 
„Българската поговорка „Съседът е по-важен и отроднина” е мъдрост, родена в живота“, написа преди няколко месеца във Фейсбук учителката, поетеса и общественичка Лилия Велчева от Силистра. Според нея, „Това старо правило важи и днес, ще бъде актуално и утре. Сега, когато често се налага да преодоляваме административни пречки, неразбиране от социалната функция на собствената ни държава, е време да започнем да правим опити за промяна на пряко зависещите от нас неща – най-напред в мястото, където живеем. Всеки мечтае за жилище с добри съседи, с които да съжителства мирно и щастливо. Това не винаги се получава, но ако сме дипломатични, ако сме добронамерени, нещата могат да се получат добре“.
Повод за написаното тогава от Велчева, която в близкото минало бе начело и Дамски клуб „Осезание“, бе поредната изненада от съседа й Георги Вълев, също общественик, който преди време изработи красива удобна пейка за пред блока на ул. „Генерал Скобелев“ в крайдунавския град. Следват втора пейка и масичка,отново от дърво за под сянката на близко дърво. 
Направил е и дарил масичка с пейки и на по-далечните ни съседи – от другите входове. Едната от е изработена заедно с внука му Преслав от Варна. Така по съседски блокът и пространството край него са облагородени, вкл. с градинка с посадени дървета, храсти и цветя,за които се грижат други съседи.
И ето, идва време за „черешката на тортата“ – тържеството за откриване на графитено пано на историческа тематика, в основата на което е славен руски генерал, представител на заслужила фамилия пълководци и доброволци, останали в историята с благото, свършено за България.
Пехотен генерал Михаил Д. Скобелев е с голям принос за Освобождението на България от турско робство след войната между Руската и Османската империи през 1877-1878. Именно той е увековечен като Белия генерал, защото е носел бяла униформа и е яздел бял кон. Негов баща е генерал Дмитрий Иванович Скобелев (командир на Кавказката дивизия), а майка му е Олга Николаевна Скобелева – самарянка, ръководила Балканския отдел на Руския червен кръст и развила в България благотворителна дейност. 
Синът Скобелев е останал в паметта на българския народ като пълководецът, завоювал най-много победи през Освободителната война. С основание сред войниците се носела славата му: „Където е Скобелев, там е победата!“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар