петък, 12 юни 2020 г.

В Испания силистренче по род заигра за стар каталунски ФК


Понякога един кратък коментар във Фейсбук при разплитането си може да достигне до новина с проекция в бъдещето. И така: „Българче от Силистра) – футболист от остров Майорка в Испания, подписа договор с каталунския отбор „Жирона“ и ще играе мачове срещу Барселона“.

Продължението от Миглена Дочева, майка на момчето, която е от Силистра – завършила е бизнес и финанси, а преди това ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Никола Вапцаров“ в крайдунавския град (бащата Димитър е родом от Зафирово): „Синът ни Димитър Димитров скоро ще навърши 13 години. Роден е и живее на остров Майорка и вече 8 години тренира футбол. Миналата година беше избран в представителния отбор на острова  и го поканиха на 16 от 18-те проби за сборния отбор на Балеарските острови. Накрая беше избран и игра на шампионата на Испания за деца до 12-годишна възраст.

Този февруари получихме предложение от каталунския 

Футболен отбор „Жирона“ 

за 3-годишен договор, за да живее, учи и тренира в тяхната школа. Бяхме на посещение и останахме с прекрасни впечатления: приемат деца от 14-до 19-годишна възраст. За него ще има наставник, защото са твърдо решени, че го искат, за да го развиват. На 21 май подписахме договора и към края на август ще влезе в семейството на „Жирона“ от едноименния град“. 

Той е определян като живописно средиземноморско средище, шарен и привлекателен оазис,, където съжителстват древна история и модерен начин на живот.

Клубът на града е основан на 25 юли 1930 година на основата на прекратилия съществуванието си клуб UE Girona. В крайното класиране на сезон 2016-17 професионалната формация заема второто място в лига „Сегунда Б“ и за  първи път в своята история влиза да играе при най-добрите, но на следващата година отпада след заетото 18-о място.  На 6 март 2019 година ФК „Жирона“ побеждава в мача за Суперкупата на Каталония.

Няма коментари:

Публикуване на коментар