понеделник, 28 август 2023 г.

Делово и в резюме за деветия Международен форум "Българско наследство" в град Балчик със силистренско участие




В рамките на няколко дни в последната десетдневка на м. август 2023 г. в ТИЦ „Мелницата“ и в салона на НЧ „Паисий Хилендарски в град Балчик бе проведено деветото издание на Международен форум „Българско наследство“ с директор Маруся Костова - председател на едноименното сдружение - инициатор на събитието, което е единствено по рода си в Североизточна България. По традиция в късния следобед на 24 август с участие на домакините и гостите бе проведено мини дефиле с поднасяне на цветя на знакови паметници в града. Част от него станаха областният управител на област Силистра Минчо Йорданови и заместник областният управител Илиян Великов. За поредна година от края на предишното десетилетие насам Областна администрация – Силистра е съпричастна към форума в черноморския град, подкрепян от кмета на общината инж. Николай Ангелов, който приветства всички по време на откриването.


В началото на вечерта в препълнената зала на читалището бе отслужен водосвет за всички участници, а цялата зала в един момент запя „Многая лета“. Вечерта продължи с богата програма, изпълнена от българската диаспора в Молдова, Украйна и Румъния (включително от българската общност в град Браила, както и от Тулча). Участници имаше от Кишинев – столица на Молдова, Комрат – столица на Гагаузия, Казаклия, Кортен, Кирсово, Криничное, Викторовка и др. От България – състави от клубове и читалища от област Добрич, както и вокална група „Септима“ от Балчик. Концертът показа в действие съхранена у нас и в чужбина културна традиция, етнографски мотиви – танци, песни, носии и обичаи, език и народно-творчески елементи.
На 26 август в МФ „БН“ бе вписана една от трите официални национални конференции - част от националната държавна програма, посветена на Васил Левски по повод 150 години от неговата гибел, включително с изложба в 21 табла. Конференцията бе озаглавена „Васил Левски, българската емиграция и националната революция“, като трябва да отбележим, че експозицията вече гостува в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в град Силистра. Изложбата, която е дело на Национален музей – град Карлово, бе представена пред аудиторията от неговия директор Дора Чаушева, защото бе основен момент във форума.

Доц. д-р Румяна Лебедова представи доклад за Пирин Бояджиев, както и идея за събите в негова чест в Букурещ, където преди повече от 70 години той е бил кръстник на българското училище в румънската столица

В специалния панел на конференцията на Васил Левски бяха посветени 16 доклада, четири от които са резултат от разработки на представители на Силистра и Тутракан: Йордан Георгиев – „За псевдонимите на Левски – код на мисията му на революционер“; доц. дфн Тодорка Георгиева – Филиал Силистра на Русенски университет, и Валентин Петков – НД „Традиция“ –– („Васил Левски и Любен Каравелов в българската народна песен“); Адриан Василев – „Отново за Солаковия хан“; Анастасия Якова – „Знамено на България – Васил Левски, връзката му с Таньо войвода“. В рамките на събитието бе и една съпътстваща изложба за Левски и бесарабските българи, дело на Димитър Боримечков – поет и общественик от град Тараклия, Молдова, където на 22 септември т.г. ще бъде открит паметник на Апостола на свободата, както и Български младежки клуб в града. Конференцията в частта за Левски бе водена от специалния гост проф. д-р Пламен Митев от Софийски университет.
Представени бяха и няколко книги: д-р Йордан Касабов – град Силистра („Милостта на времето“), представена от доц. дфн Тодорка Георгиева с допълнения от автора; д-р Галин Георгиев (БАН – София) – „Традиции, памет, идентичност на българите в Молдова (динамика на културата в диаспора)“; д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-музей „Йордан Йовков“ – Добрич („Културният живот в Добрич от 1919 до 1944 г.), представена от Стилиян Митев; Ана Пагур от състав за български народни песни и танци „Въгленче“ – Молдова („Скъпоценното богатство“ – сборник с български народни песни); Тодор Господинов – „Швеге“ (роман за съпротивата срещу злото, за силата на човешкия дух, за невъзможната любов и за изборите на ръба) и др.

Поетът е и общественик от тараклия Димитър Боримечков представи изложба за Левски - паметници в Молдова

Конференцията в частта за етнологията на българите бе с водещ доц. д-р Елена Рацеева от Кишиневския университет в Молдова. На нея Валентин Петков от НД „Традиция“ - Клуб Силистра, подари стогодишен мини бюст на Христо Ботев, за да достигне до българската библиотека, носеща името на поета революционер. Както и до българското неделно училище в столицата на Република Молдова, създадено преди 10 години към Научното дружество на българистите, на което доц. Рацеева е от три години директор. В отделен момент по време на форума бе представена дейността на школото, което е едно от 262 по рода си в целия свят.

Валентин Петков подарява на българската общност в Кишинев в лицето на доц. д-р Елена Рацеева стогодишен мини бюст на Христо Ботев, както се казва българската библиотека в столицата на Молдова

В панела за етнологията на българите и в близки до нея теми силистренци се представиха с няколко доклада: д-р Йордан Касабов („Скрити от погледа истини за етнодемографията на гагаузите“), доц. д-р Румяна Лебедова („110 години от рождението на учителя, учения и общественика Пирин Бояджиев – почетен гражданин на Силистра“); Йордан Георгиев - „За българската Омирка Васила Вълчева от Калипетрово и за други сборници с български народни песни от Добруджа от края на XIX в. до наши дни“; Валентин Събков – „Непознатите българи: Михаил Морузов, създател на румънските служби за сигурност. Руси (Гавраил) Моллов, директор на департамента на полицията в Руската империя до 1915 г. и един от създателите на руското контраразузнаване; Йон Буздуган, молдовски поет и наследник на големия род на Боздугановите; Радослав Марков – БАН („Създаване и съхранение на 7D-цифрови копия на културно наследство“ и „За първия български документален филм – „Мадара“, който е от 1937 г.“).


Д-р Йордан Касабов и д-р Галин Георгиев от София разменят автографи върху най-новите си книги

В предишния и в този панел свои разработки представиха проф. д-р Пенка Радева („Ново изследване за Йордан Йовков“) и проф. Калчо Калчев от Великотърновския университет (Някои своеобразия в оценяване на революционното дело на Апостола от българските политически сили през периода 1919-1944 г.), проф. Вера Бонева – УниБИТ („Етюд върху писмо на Васил Левски до Любен Каравелов“) и проф. Ивайло Христов – УНСС – София („Заговорът срещу Левски“), д-р Красен Русев – Международен колеж „Албена“ („За произхода на името българи“), д-р Даниела Вичкова-Нушева – Институт за исторически изследвания при БАН („Българската памет за Васил Левски в Букурещ“); от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН – д-р Галин Георгиев („Сватбената обредност като индикатор за произхода, миграцията и връзките между жителите на няколко селища в Украйна, Молдова и България) и доц. д-р Петко Христов, и др.


Доц. дфн Тодорка Георгиева представя книгата "Милостта на времето" на д-р Йордан Касабов от Силистра (за книгата виж www.jordansilistra.blogspot.com/2023/08/blog-post_23.html)

Няма коментари:

Публикуване на коментар