четвъртък, 3 август 2023 г.

Хореографът Симеон Симеонов с турне в Косово преди юбилейния му концерт в Силистра за неговата 80-а годишнина


На 12 септември т.г. на площад "Свобода" в град Силистра ще бъде концертът на самодейци от различни поколения, подготвен в чест на 80-годишния юбилей на хореографа Симеон Симеонов - в миналото дългогодишен главен художествен ръководител на Ансамбъл "Добруджа" при община Силистра, а напоследък - хореограф на състави от НЧ "Доростол". Специално за събитието танцьори от предишни негови формации ще дойдат от чужбина и от страната, за да подготвят няколко камерни и един общ танц. В концерта ще участват танцьори от НЧ "Доростол" - град Силистра, и НЧ "Просвета" - село Черник. Снимката е от награждаването на Симеонов през 2017 г. с наградата за граждански принос по решение на ОбС Силистра.

Преди това на 13 август за международен фестивал в Косово пътуват на съвместно турне танцьори от две читалища в област Силистра: представители на НЧ „Доростол“ и на НЧ „Просвета“ – село Черник, община Дулово. И на двете формации хореограф е Симеон Симеонов – носител на наградата за граждански принос на Общински съвет – Силистра, както и наградата "Златна лира".

Двата състава ще изнесат общо едночасова програма, включително с акцент върху български народни хора от различни етнографски области, но и с танци на други етноси и народи. Преди време танцьорите от Черник бяха гости на фестивал в Северна Македония, където се представиха по най-убедителен и запомнящ се начин.

Напоследък своите успешни изяви имат и подготвяните от г-н Симеонов танцьори от различни поколения в създадения от него Фолклорен клуб, който е към най-старото силистренско читалище. Техни представители бяха гост изпълнители пред 120 души в туристическата проява „Нашият Дунав“, проведена в град Силистра в края на м. юни като част от календара на БТС и на инициатора – Туристическо дружество „Дочо Михайлов“ - град Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар