вторник, 1 август 2023 г.

Книга за кулинария и още нещо...по добруджански от Борислав Зюмбюлев


Борислав Замбюлев е родом от Силистра, където е завършил местната ПГ "Климент Охридски", а после и Софиxския университет със същия патрон. В момента е главен редактор на в. "24 часа". Подобно на своя съгражданин и колега от друго журналистическо поколение - Валерий Тодоров (БНР, БНТ), койт наскоро издаде книга, и Зюмбюлев се изяви в писателско качество. При това в странната комбинация "2 в 1" - кулинария и ...още нещо в различни житейски посоки. Творбата е с прелюбопитното заглавие "Златна книга на българската дребнобуржоазна кухня". Ценното в нея е подчертаното силистренско присъствие, благодарение на майката на журналиста, чиито рецепти са използвани за написването на книгата.

За нея в сайта на издателя - www.trud.cc, казва: "Тази книга няма амбицията да ви засипе с хиляди сложни рецепти от нувел кузин, нито някаква балкантуристка носталгия. Целта е да покаже тайните в приготвянето на вкусна българска храна. Без да претендирам за изчерпателност, ще се опитам да подчертая хитрите трикове, които се използват в традиционната ни семейна кухня, които се предават от поколения и от приятелския кръг на моите родители. Книгата е своеобразен трибют на моята майка Цветана Зюмбюлева, която си отиде от този свят преди 11 години и макар да бе човек с кариера, химик по професия, умееше и знаеше толкова много неща, че често си мисля, че никога няма да има такива способни хора като тяхното поколение. Така че това е отдаване на почит не само на нея, но и на цялото й поколение. Шапки долу!".

За написаното авторът заяви и във Фейсбук: "...преди 11 години дадох обет, че ще превърна готварските тефтери на майка ми в една хубава луксозна книга като своеобразен трибют за нея...; 97% от книгата я написах преди 5 години по време на една морска почивка на чудното островче Амулияни на Света гора...Книгата е ценна по три причини: майка ми бе химик по занятие и бе наясно с категории като тегло, обем, съотношение, относително тегло, сухо вещество, киселинност. И всички рецепти са сведени до прости обемни съотношения, а не смесва в една рецепта маса и обем. Това е особено важно за консервирани храни и сладкиши ...Другата ценност е, че това са подбрани рецепти от историята на семейството ми и неговия най-близък кръг. Всичко това придружено със забавни истории и прелюбопитни факти - това е личният ми принос към кулинарната част".

Да се надяваме, че Зюмбюлев ще намери време да представи книгата си и в Силистра, ако изобщо има намерение да прави почетни обиколки за обиране на заслужени овации от четящата публика. Но за не забравяме все пак, че Силистра е на "един сън от София", независимо с какво пътуваш - с кола, автобус или влак. И все пак...

Няма коментари:

Публикуване на коментар