понеделник, 9 май 2022 г.

Пешо Мустака чете в. "Правда" на Червения площад в Москва

Снимката с големия силистреннски актьор и комик Петър Петров - Мустака е от м. юни 2009 г. по време на гостуването на актьорска група от ДТ "Сава Доброплодни" в Москва по покана на "Московский драматический Театр на Перовской". В него силистренци се преставиха във фестивала "Славянски венец" с пиеса от руската класика - „Предложение за брак” по А. П. Чехов, пред пълен салон с публика, включваща и певеца Бисер Киров - тогава културно аташе в посолството на България. 

Участието на силистренци бе по повод честването на 2009 г. като Година на България в Русия по покана на Федерация за приятелство с Русия и народите от ОНД. Уникалният кадър с Петър Петров, познат с прозвището си Мустака, е по време на разходката на Червения площад, осигурена от домакините за гостите от България, единствен наш представител в осмото издание на фестивала, посветено на 200-годишнината от рождението на Николай Гогол. Нашите театрали се завърнаха с по една колективна и индивидуални дипломи, които в момента са на втория етаж в сградата на театъра.

След завръщането в Силистра във фоайето на ДТ Силистра бе уредена изложба със съдействието на община Силистра и Регионална библиотека, представяща международната изява на театъра в столицата на РФ. За съжаление от групата актьори, участвали в проявата, освен Пешо не са сред живите също колегата му Иван Анчев, самият Бисер Киров, живял в Силистра в продължение на 10 години в началото на 50-те години на миналия век, както и режисьорът Первели Николов-Вили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар