сряда, 4 май 2022 г.

Джаз прима, родена в Силистра, прави кариера и в астрологията

Джаз примата Мая Стоянова (Maya Nova), родом от Силистра, намери продължение на своята кариера освен в преподаването - през последните години онлайн, и в ново амплоа - астрологията. От нейния профил във Фейсбук научаваме новината от признанието: "Вече 10 години се занимавам с астрология, но най-накрая я изведох на друго ниво - преминах курс с изпит по традиционна елинистична астрология в училището "Nightlight Astrology" водено от Acyuta-bhava Das.

Както казват старите българи "Който го може, го може". Дано стане възможен някой ден и концерт в Силистра на талантливата ни съгражданка, каквито има от България до Ню Йорк и чак в Сингапур, както и с изяви, разбира се, на различни места по всички континенти.

Подобно на талантливата Мая очакваме, за да дарим и други наши надарени творци с топли добруджански аплодисменти: актрисата Диана Димитрова, също и художник, възпитаничка на Средно училище "Никола Вапцаров" Силистра (същото училище е завършил Марек Дяков - акордеонист, композитор и диригент с кариера в София); Ансамбъл "Българани" също от столицата с главен художествен ръководител Владимир Недев, чийто път е тръгнал от Ансамбъл "Добруджа" Силистра от ерата на хореографа Симеон Симеонов, както и брат му Кирил Недев - той пък води ансамбъл за балкански танци в Букурещ.

В палитрата вписваме също Сами Шинаси - художник, роден в Силистра, но учил и живеещ в Истанбул, с много изяви по света и съвсем малко у нас (имаше планирана изложба в ХГ Силистра, но засега няма потвърждение). Много назад във времето е останал споменът за изява пред силистренци на оперната прима Стефка Евстатиева, която живее в САЩ и си е идвала сравнително често в Силистра. Отдавна не сме виждали в ролята на изкусен танцьор Илия Добрев, който живе и работи в Словения.

За съжаление, никога не видяхме тук прима балерината на Финландския национален балет преди десетина години, когато играе в София в концерт в НДК. В началото на 90-те години на миналия век тогавашната Фондация "Надежда" с председател Иванка Бърнева проведе благотворителен концерт, за да събере средства в полза на младата силистренка, която с тях отиде в Люксембург и спечели трета награда в тамошния балетен конкурс, откъдето тръгна нагоре и в чужбина нейната завидна кариера.

Слава богу, през годините, макар и рядко, и вече не толкова скоро назад в годините имахме възможност да се радваме на живо на изпълненията на световно известната джаз певица Йълдъз Ибрахимова, също родом от Силистра, на нейния колега от фолклорния, но и от съвременните музикални жанрове Теодосий Спасов, родом от Белица, Тутраканско; на оперния и оперетен певец Христо Сарафов, също силистренец и бивш хорист в "Седянка" - непреходната певческа емблема на Добруджа; на певците от Фамилия Пееви - ярки наследници на своя предшественик - колос в хоровоте пеене в Силистра. Разбира се, има и други "наши хора", които винаги бихме посрещнали с искрена благодарност за всичко, което са направили, прославяйки града и региона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар