четвъртък, 5 май 2022 г.

Силистренец участва в етно прояви за България в град Морж в Швейцария


В град Морж, който е разположен на брега на Женевското езеро в Швейцария, предстои на 11 май 2022 г. откриване в хотел Cellier de l'Hôtel-de-Ville на първото издание на етноизложба, посветена на България, която ще бъде на разположение до 15 май. За това съобщи силистренецът Димитър Богданов, чиято танцова кариера е започнала в сферата на фолклора в родния му град. За целта в програмата е предвидено официално парти.

В последния ден на изложбата възпитаникът на ансамбъл "Добружанче" ще ръководи едночасов курс по български народни танци. В анонса за него в интернет на сайта www.fetedeladanse.ch четем: "Ако желаете да изживеете българския фолклор като културно пътешествие, ако търсите начин да освободите психическото напрежение и да се изправите срещу тялото си с разнообразните фолклорни ритми, заповядайте да се присъедините към нас, за да усетите заедно магията на българския танц и култура".

На старта на проявата ще участва сем. Марсел и Катрин Селие, които като етномузиколози откриха за света т.нар. мистерия на великолепните български гласове. В изложбата са представени обичаи, традиции, музикални инструменти и автентични носии от различните етнографски области на България. Посетителите ще видят извезана булчинска рокля, овчарски кавал, гайда и тъпан, както и други експонати. 



На една от снимките в предварителния материал той е редом до тенис легендата Мануела Малеева, олимпийска медалистка от Сеул (1988 г.), пременена в българска народна носия. Преди две години  двама силистренски музиканти - Велико Великов, който работи в Силистра, и Димитър Гугов - неговите изяви са чрез Франция навсякъде по света, редом до Димитър Богданов и до друг силистренец - танцьора Иван Иванов - той пък възпитаник на Танцов ансамбъл "Добруджа", бяха на празник, посветен на "Добруджански Бабинден",...проведен във френска Швейцария, заедно с фолклористките от световно известния "Ева квартет".

Няма коментари:

Публикуване на коментар