понеделник, 30 май 2022 г.

Първи походниците "По стъпките на четата на Таньо войвода" научиха: архивите в Париж и Виена даряват на музеите в Силистра и Тутракан ценни документи за добруджанското освободително движение

В град Тутракан по време на откриването на 37-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“ д-р Анатолий Кънев – председател на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“, организатор на проявата, обяви пред участниците, че Регионален исторически музей Силистра и Исторически музей ще получат ценни документи за добруджанското освободително движение.


Пред директорите на двата музея – д-р Николай Тодоров, който е начело на силистренския, и на Петър Бойчев – основател и директор на тутраканския, д-р Кънев обясни, че материалите идват от архивите в две европейски столици – Париж и Виена. По този въпрос информация дава известният фотограф Иво Хаджимишев в интервю за сп. „Път“. Той изрази увереност, че Издателска къща „Гутенберг“ ще направи по темата хубаво издание със снимки на доайена на фотографската ни журналистика.


В град Тутракан с ритуал и с поднасяне на цветя пред паметника на Таньо Стоянов – Войводата, както и на паметниците на Васил Левски, Панайот Хитов, Александър Суворов, ген. Пантелей Киселов и на монумента в чест на мъчениците на Добруджа, бе даден стартът на 37-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” (30.05.-2.06.2022 г.). Кметът на общината д-р Димитър Стефанов държа слово пред всички участници емисари, традиционно за този момент в чест на своеобразния празник в навечерието на финала на програмата „Ботеви дни“.

 
В различните събития, включващи посрещането на четата във вид на възстановка край село Пожарево, където бе и клетвата на четата – отряд от град Тутракан, както и в първия от серията прегледи на строевата и маршовата песен, участва областният управител Катя Кръстева, която бе и председател на журито. Заедно със своя заместник Минчо Йорданов двамата поднесоха цветя на паметната плоча, ознаменуваща началото на похода на четата, тръгнала по т.нар. стар хайдушки път към Балкана по дирите на четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски, минала 9 години по-рано по тези места.
 
Д-р Анатолий Кънев – председател на организатора на похода Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“, обяви че той се провежда под патронажа на президента Румен Радев със съдействието на две министерства – на МОН, в чийто календар е записан, както и на МО. По традиция осъществяването му става с логистична и финансова подкрепа на общините и музеите на градовете Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово. Както и със съдействието на участващите чрез представителни групи общообразователни и професионални гимназии. В стартовия ден Градски духов оркестър Силистра предвожда колоните на походните групи.
 
В похода, който е най-голямата по рода си патриотична проява в Североизточна България, ще се включат акад. Георги Марков и проф. Христо Матанов – университетски преподаватели и учени историци, също и дългогодишни научни консултанти на дружеството инициатор на похода. По вече създадена традиция част от програмата стават кавалджията на планетата Теодосий Спасов, който е родом от Белица, Силистренско, заедно с музикантите Пейо Пеев, Иван Георгиев, Християн Цвятков, Генадий Рашков.

 
Тази година 220-километровия път от Дунава през Елията, Лудогорието и Поломието ще преминат 350 ученици от Силистра (два отряда от град Тутракан, отряди от Силистра – СУ „Никола Вапцаров“ и ПЗГ „Добруджа“; отряд от ПГМСС – село Средище, община Кайнарджа), Сливен, Кърджали, Тутракан, Исперих, Разград, Попово и София, както още много туристи и наследници не само на войводата, но и на четниците. Предвижда се всеки ден да има преглед на строевата подготовка и маршовата песен, както и много преходи и мероприятия по сценарий, видим и проследим на сайта на КПД „Родно Лудогорие“ (www.ludogorie.org).

 
Финалът на похода е на 2 юни в местността „Керчан баир“ до с. Априлово, като в 12 ч. участниците в него ще преклонят глава пред паметника на войводата, родом от Сливен, пристигнал с чета при Пожарево, Силистренско, за да тръгне с другарите си към Лудогорието.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар