вторник, 10 май 2022 г.

Награди за Театрално студио „Артистик” и за Музикална студия „ДО РЕ МИ“ от Силистра

С нови четири награди - по две колективни и индивидуални, се завърнаха от пореден конкурс младите силистренски театрали от Театрално студио „Артистик” при Обединен детски комплекс – Силистра. Те спечелиха Първа награда и Награда на публиката в XVІ-ото издание на Национален детско-юношески театрален фестивал „Малкият принц”, организиран от община Велико Търново и от Народно читалище „Извор – 1873” с. Самоводене.

Първо място във фестивала бе постановено и за творческия екип от Силистра - Музикална студия „ДО РЕ МИ“ с ръководител Бонка Скорчелиева, b2 балет с хореограф Боряна Кьосева, трио „Елмина“ с ръководител Лилия Пейчева. Те представиха

най-новия български мюзикъл за деца „Новите приключения на славните котета“ (музика – Стефан Димитров, либрето – Гергана Сотирова, постановчик, сценограф и художник на костюмите Надя Ботева).

В категория юношески театри, водени от професионални режисьори, младите силистренски театрали бяха отличени за първата си награда с плакет, грамота и парична премия от 300 лв. за пиесата „Последните мускетари” от Валери Петров, постановка на ръководителя на студиото Христо Христов.

Потвърждение на успеха им е и другата заслужена награда - на публиката. Третата силистренска награда е за Габриела Гочева за ролята си на Мадлен в раздел "Индивидуални награди в първа възрастова група - поддържаща женска роля" (плакет, грамота и премия от 80 лева). Силистренци имат и четвърта индивидуална награда - в раздел Най-ярко актьорско присъствие - тя е за Тео Димитров за ролята на Д’Артанян.

Фестивалът бе проведен в периода 6-8 май т.г. в старата ни престолнина. В продължение на три дни в МДТ „Константин Кисимов” бяха представени 19 спектакъла в две възрастови групи – за детски и юношески театър, с участието на 19 театрални трупи - състави и школи от цялата страна, представени от 230 млади таланти. Авторитетно жури с председател актрисата Йоана Буковска-Давидова оцени спектаклите.

Да напомним, че преди 150 години в Силистра е изиграно първото театрално представление, а преди 80 сезона е сложено началото и на професионалния театър в Силистра. В момента театралното дело в града се осъществява с Драматично-куклен театър, а на самодейни начала освен „Артистик”, свои изяви имат любители от трупите към читалищата в Тутракан, Дулово и Алфатар. Преди повече от четвърт век към силистренския драматичен театър имаше и младежка театрална школа. Действащ на клубна основа бе и състав за пантомима, повод в онези години в Силистра по покана на Младежкия дом да гостуват възпитаници на настоящия професор доктор Александър Илиев - преподавател в НАТФИЗ по актьорско майсторство, театрална антропология, режисура и пантомима.

Няма коментари:

Публикуване на коментар