сряда, 24 ноември 2021 г.

Бурна Фейсбук-дискусия за велоалеята в Силистра

В телевизионното реалити „Фермата 7“, което излъчва известна телевизия, има рубрика, наречена „Коцето пита“ (Коцето е един от участници във формата). Та, да си дойдем на думата: в Забелязано в Силистра“ във Фейсбук Пламен Христов задава въпроса „В момента се забелязва силно листозадържане от падналите от кестените листа, върху новите евро велосипедни алеи (бел. – да напомним, че изграждането им е по европейски проект)Стандартна машина на чистотата (бел. – общинска фирма „Синева“) не е в състояние да събира листата, защото пречат  колчетата (бел. – светещите разграничители)Въпросът е, какво ще се случи, когато има сняг? Или алеите са сезонни? Като има сняг, никой не кара велосипед ли? Възможно е да е предвидена супер евро техника за почистване…ИМА ЛИ ТАКАВА?“.

Към темата се отказва, че има достатъчно НЕравнодушни потребители на социалната мрежа, които я коментират от собствената си гледна точка, на база на технически и на...други лични познания. Така, от оптимистичното „Специалистите от общината са го измислили“, преминаваме през положително утвърждение, завършващо с почуда „Има Bodcat (бел. - Bobcat Company е американски производител на селскостопанско и строително оборудване, част от Doosan Group в Южна Корея), който чисти с четка. Дори миналата неделя чисти по ул. „Велико Търново“. Друга сензация ще търсим ли?“. 

Веднага се появява и съмнението „По велоалея „Bodcat“  ще е като снегорин през зимата. Който ги види, да ги пипне за късметВключва се и информиран читател, според когото „То хората са го измислили, но ние сме на светлинни години от Европа. Видях как машина изсмуква събраните листа в един училищен двор в Германия“ , а тук у нас още се мете (бел. – и аз видях подобна техника във Франция още преди 15 години)Разбира се, скептиците, подобно на мераклиите, винаги са повече от китайците: „Това е пълна пародия с тези велоалеи и с тези колчета по платното за движение!!!“. 

Идва ред и да се задават въпроси от коментиращите: „Изобщо гледал ли си как са направени велоалеите, този архитект (бел. – не става ясно кой е точно той) най-вероятно е учил колкото мен за това?“. „Вероятно и до снегорините няма да доживеят, въпреки че са гъвкави, нашите културни шофьори ще им намерят цаката“.

Разбира се, намира се и човек, при това наблюдателен, но с чувство за хумор, макар и циничен в подсъзнанието си, да сподели: „И като видиш поредния чичка, който кара от другата страна на платното и не ползва велоалеята, ми се пълни душата с псувни“. И нямам как, винаги ще открием и някой, който пробужда гражданската съвест: „Щом се чувстваш толкова учен, напиши резюме на твоите идеи къде трябва да са велоалеите и го сподели с нас, непросветлените на тема инфраструктура“.

Не се съмнявайте, дискусията ще продължи и дано някой от органите на реда или на общината да я проследи, вземайки назаем солта и пипера от разменените реплики. И прав е един от коментиращите: „Охххх, уморих се от вечното недоволство....все някой нещо не е направил...или пъ,к ако го е направил, защо го е направил. Стига, хора, моля Ви, спрете с това недоволсто. Радвайте се...Усмихвайте се и бъдете добри!“.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар