четвъртък, 18 ноември 2021 г.

В град Русе бе проведен национален форум, посветен на важността на транспортната инфраструктура за развитието на бизнеса в Северна България, вкл. в Северен централен район за планиране, част от който са област Силистра, заедно с Русе, Велико Търново, Габрово и Разград. Форумът е под патронажа на Борислав Българинов - областен управител на област Русе. Сред участниците бе областният управител на Силистра Ели Тодорова. Във форума участват ръководители на държавни и общински власти от различни области, както още представители на бизнеса от града домакин, от областта и от съседни на него региони. На зададен публично въпрос от страна на г-жа Тодорова във връзка с направени изявлениия за изграждане на мост на р. Дунав при Силистра по време на проведена наскоро в Несебър конференция на тема "Транспорт", бе отправена препоръка към Областна администрация да зададе запитване в писмен вид до МРРБ, за да бъде получен официален отговор, осветляващ регионалните и местните власти, както и обществеността "в какво време и в каква перспектива е заложен мост при Силистра".

Своите виждания по най-наболелите въпроси за русенци и жителите на Северна България представиха няколко министри: на икономиката Даниела Визиева, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, на финансите Валери Белчев, както и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова.

От встъпителните думи на министрите стана ясно, че в месеците на управление на служебните правителства е направен преглед на състоянието на икономиката и на инфраструктурата в различните части на страната. Установен е дисбаланс в това отношение, за който с редица действия на проектно ниво е направен опит за скъсяване на времето за изготвяне на проекти и програми. Те ще бъдат предоставени на следващия управленски кабинет, за да продължи работата в това отношение.

Министър Визиева обяви, че една от предпоставките за дисбаланса е транспортната инфраструктура, защото бизнесът я следва, и по тази причина, предвид важността на темата, се провежда форумът в Русе. При това в контекста за Плана за възстановяване и развитие за следващите 7 години.

Според цифрите: 68,7% от населението на България живее в южната част на страната, като само за Югозападния регион става дума за 2,1 млн. души. За сравнение: в Северен централен район, част от който е и област Силистра, са 765 хил., в Североизточния – 922 хил., и т.н. Направен е извод, че концентрацията на население се отразява на начина на живот, на възможностите за кариерно развитие и пр. Както и на разпределението на Брутния вътрешен продукт, който на национално ниво представлява 29,6% от средния за страните от ЕС.

От БВП за Северен централен район отиват 7%, при 10% за Североизточния и 51% за голяма част от Южна България. Това се отразява върху заплатите на работещите, особено в районите, в които има малки възможности за достъп до бизнес. Сегашното правителство завещава на следващото програми за подобряване на обстановката – в сфери като зелени и високи технологии, кръгова икономика и др.

Примери: за индустриални зони са заделени 416 млн. лв, като целта е създаване на довеждаща инфраструктура в тези зони. Вътрешната инфраструктура в тях – социална и техническа, трябва да бъде изградена от самите инвеститори, които на пазарен принцип ще избират в коя зона да работят. Предвидено е създаване на интерактивна карта, показваща всяко населени място като състояние и възможности за развитие, за да бъде на разположение във всеки момент на инвеститорите.

В регионалното министерство и в момента се работи по общо 2 400 строежа, половината от които са финансирани от националния бюджет, другата половина – със средства от оперативните програми. Представено бе и състоянието на работата по действащите транспортни проекти в Северна България – на магистрала „Хемус“ и на пътя Ботевград – Враца. Общият извод е, че Северна България изостава в проектирането на пътища. За магистралата: в строеж са 1, 2 и 3 лотове, като до Плевен се очаква да се спази срокът за изграждане до 2024 г. В посока към Варна  избраните трасета на 7 и 8 лот са се оказали неподходящи, поради което ще се търсят нови за проектиране.

Разгледана бе и темата за ВиК-инфраструктурата. Област Силистра е сред 15 области, в които мрежата от тази система е консолидирана, поради което се осъществяват сериозни проекти с всички елементи за модерност (същото се отнася за Видин, Враца, Шумен, Добрич, Русе и Варна). Нямат тази възможност три области от Северна България – Монтана, Ловеч и Разград, както и други три от Южна България, защото в тях няма консолидация на мрежата. Замислена е важна реформа – приемане на нов закон за ВиК услугите, гарантиращ плащана по себестойност необходима вода за всеки граждани на страната (3 кубика на човек за 1 месец). За неговото изготвяне на принципно нова основа е в ход търсене на подкрепа от институциите и от гражданите.


По отношение на финансите в страната бе заявено, че общините за са заявили необходимост от подкрепа за общо 5 млрда лева за следващата бюджетна година, макар в пъти по-малко да са възможностите на ресорното министерство. Съветът е да се мисли за бизнес, свързан с въглеродна неутралност, както и за оптимизация на административните процеси.По отношение на европейското финансиране в сферата на транспорта, за разлика от периода 2007-2020 финансиране за периода 2021-2027 г. е предвидена помощ на проекти на малкия и на средния бизнес.

Препоръката е местните власти да определят своите приоритети и да ги заложат в стратегиите си. С идеята за по-добра свързаност. Представени бяха разработки във връзка с дейности по железопътния транспорт, както и на въздушния. Работи се по възстановяване на летището край Русе, с намерението то да обслужва и съседни области, като Силистра и Разград. Предвижда се да пътуват самолети с пътници до 70 души, като трасето до София ще бъде изминавано за 30-40 минути. По повод р. Дунав предвидени са концесии на пристанищни съоръжения в Русе и Видин, както и реализация на проекти относно корабоплаването, вкл. въвеждане на система за електронен информационен обмен и др.

2 коментара:

  1. Големи или неочаквани разходи могат да се промъкнат на всеки. Получаването на личен заем за неочаквани финансови затруднения може да бъде трудно, дори без лоша кредитна тежест да ви тежи. Къде можете да отидете, когато имате нужда от заем в цяла Европа? Отговорът е CREDITMUTEL чрез creditmutelhome@gmail.com!

    Когато на прага ви се появят неочаквани разходи, оставете CREDITMUEL да ви помогне да намерите покритие. Заемът от тази страхотна организация може да бъде решението, от което се нуждаете , за да не бъдете претоварени, когато разходите за ежедневния живот започнат да се трупат. Днес ви е предложено перфектно решение, кандидатствайте за заем днес от 3000 до 5000000 евро с годишна лихва от 5%. Възползвайте се от възможността веднага и се свържете с нашата поща за бърз отговор чрез creditmutelhome@gmail.com. Ние сме винаги отворени.

    Животът може да бъде труден и затова сме тук, за да намалим натиска. Вземането на заем чрез CRREDITMUTEL е супер бързо и лесно. Независимо дали става въпрос за личен заем, заем за кола или бизнес заем, нашата цел е да бъдем най-добрият онлайн заем в Европа. Насладете се на нов и по-добър начин да вземете заем, когато се свържете с нас чрез creditmutelhome@gmail.com.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване