вторник, 30 ноември 2021 г.

Силистренският театър твори в условия на пандемия

От 1 декември Драматично-куклен театър Силистра възстановява работния си и репертоарен режим с участието на публиката както деца, така и възрастни, съобщи Златина Станева - директор на театъра. Началото е още тази събота и неделя от 11 ч. със спектакли за най-малките зрители. За възрастните се изисква т.нар. зелен сертификат, но не е и за деца, и подрастващи до 18 г. Отсега се планира на 18 и 19 декември – среща с Дядо Коледа с ритуал за поднасяне от негова страна и от името на близки и роднини на празнични подаръци – по заявка и с участието на адресатите. Подаръци ще има „за всички от сърце“ както за послушните, така и за другите, поведението на които е „не съвсем“. В раздел „Драма“ в афиша за месеца са три от най-интересните пиеси с комедийно съдържание: „Свекърва“, „Вестникар ли?“ и „Бай Ганьо“. Междувременно куклениците ще играят по покана на детски заведения и в салони в различни населени места.

ДКТ Силистра подготвя няколко нови „заглавия“ в репертоара си
В започналия с много трудности театрален сезон на ДКТ Силистра, включително и с един месец принудителен отпуск, предвид пандемичните условия, предстои работа на трупата и на техническия екип по поставяне на няколко нови постановки. От 3 декември в репетиционен процес влиза отдавна планираната пиеса „Чудо“ на Иван Радоев – една от 13-те драматични творби на поета и журналист, както още и по професия редактор (на негово име се провежда Национален конкурс за българска драматургия, както се казва и театърът в Плевен).
Режисьорски прощъпулник в Силистра с тази пиеса ще направи софиянецът Димо Димов, а сценографията и костюмите са дело на Николай Нинов, който вече има опит в Силистра. В ролите са петима актьори - жена е само Мима Дапкова, която според избора на режисьора играе с колегите си Михаил Незалзов, Станислав Георгиев, Александър Павлов и Мирослав Петров. Един спектакъл (дълго отлаганият проект „Криворазбраната цивилизация“), представян като „пъстра музикална палитра – любопитна, приемлива и атрактивна за тиийнейджъри“ в стил „комедия дел арте“, предстои да бъде реализиран от режисьора Ивомир Игнатов от Театър „Хенд“ – Пловдив, познат като клоунът Кени.
Румънски е другият проект на ДКТ Силистра, предвиден за м. април – става дума за „Търси се стар клоун“ на режисьора Християн Джордж и неговия екип от град Галац, Румъния. Спектакълът е предвиден с куклени елементи, което го прави мобилен за различни възрасти, както и подходящ за международен показ. В раздел „Кукли“ в репертоара на театъра също ще влязат нови пиеси: една за дракон, поставена от Янко Митев от Хасково, а други две са по приказки – руската за Василиса Прекрасна, и българската „Болен зрав носи“, съответно творческо дело на Милена Мавродинова и на Тодор Вълев от София.
Юбилейни прояви на ДКТ Силистра в периода януари – юни 2022 г.
През 2022 г. театралната дейност в Силистра навършва 150 години от своето начало, сложено от Сава Доброплодни, както се казваше театърът в Силистра до поредното му закриване през 2010 г. (за съжаление, името на възрожденеца бе пропуснато в министерско постановление за възстановяване през 2014 г. на Драматично-куклен театър Силистра). В съзвучие с възможностите за провеждане на събития в условия на пандемия и съответно заповеди с ограничителни мерки (настоящата на МЗ е валидна засега до 31 март следващата година), планирането е условно.
В намеренията влизат различни прояви, включително посветени на още две годишнини: 80 години професионален театър в Силистра и 40 години – професионален куклен театър в града. Годишнина има и уникалният за времето си Куклен фестивал „Ян Бибиян“, който силистренските театрали искат да възстановят, защото е сред запомнените емблеми на кукленото майсторство у нас и в Европа, макар и с издания във вече сравнително далечното минало.
Приема се, че предвидените нови постановки да бъдат подготвени и представени в чест на юбилейните годишнини, а деловите събития за тях ще бъдат проведени в оперативен порядък според моментните възможности за тяхното осъществяване. В предварителен план намеренията бяха за изложби, включително с Държавен архив Силистра, както и други, съобразени с вкуса на публиката, която винаги е заредена с очакване на приятни изненади.

Няма коментари:

Публикуване на коментар