петък, 12 ноември 2021 г.

Силистренец притежава уникален бюст на Ботев

Силистренецът Валентин Петков от Клуб "Традиция", който като частно лице по договор с община Силистра в продължение на близо две десетилетияу стопанисваше крепостта "Меджид табия", се оказа, че притежава уникален мини бюст на поета и революционер Христо Ботев, който е поне на стотина години.





Бюстът е дело на  художника Анастас Дудулов, който е покойник от половин век (роден e в Струга през 1892 г.). Според сайта bgart.bg/, "Голямото пристрастие на специализиралия в Прага творец обаче са историческите сюжети и личности. Разработва теми от народното творчество, трудовия живот и историческите събития. Дудулов е автор на барелефа пред софийския дом на Вазов".

Уникалността на бюста на един от символите на Българското Възраждането се състои в това, че от различните страни в долната му част има барелефни изображения на други знакови личности от родната ни история: Васил Левски, Г. С. Раковски, Паисий Хилрендарски (надписът е Отец Паисий) и Любен Каравелов. "Бюстът е от малкото, запазени, пре това в добро състояние", каза Петков. Проверка в интернет показа, че подобен на него, се предлага за закупуване в аукционни сайтове с начални цени веднъж от 400 лева, друг път от 500 лева. Има и описание: "Бюст на Христо Ботев (височина 25 см, изработен вероятно от гипс)".

Няма коментари:

Публикуване на коментар