четвъртък, 18 ноември 2021 г.

Празнични служби в Доростолска епархия за св. Дасий и Деня на християнското семейство

На 20 и 21 ноември в храмовете в Доростолска епархия, съответно за миряните в православните енории, ще бъдат отбелязани два знакови празника в християнски календар – ден на св. Дасий, честван от Православната и от Римокатолическата църква в деня на неговата смърт през 292 г., и Въведение Богородично – Ден на християнското семейство. В двата поредни дни богослуженията в катедралния храм „Св. първоапостоли Петър и Павел“ ще води Негово Високопреосвещенство митрополит Яков – духовен водач на епархията. Преди пет години с участието на патриарх Неофит бе осветена икона на Доростолските мъчеци и бе започната нова традиция в българския православен календар – честване на празник, посветен на Доростолските мъченици, който е определен да бъде винаги на третата неделя след Петдесетница (повече за него в сайта www.svetlinata-na-hrama.com). На името на св. Дасий в Силистра е кръстен и Научен център към Филиал Силистра към Русенски университет Ангел Кънчев. Наскоро в Букурещ от печат на два езика – български и румънски, излезе книгата „Акатист на Св. Мъченик Дасий“ с автор румънецът Йонел Аурелиан Котобан от района на община Кирнодж край град Олтеница.

Първият християнски мъченик по българските земи е живял през III в. в римския град Доростол (днешна Силистра). За празника на езическия бог Сатурн жителите на града избирали красив юноша, когото принасяли в жертва. В една от годините изборът се паднал на християнина Дасий, който по своя етнически произход е тракиец и войник в 11-и Клавдиев легион – многовековен пазител на Дунавския лимес.

Като узнал, че ще бъде принесен в жертва, той открито изповядал пред съгражданите си своята вяра в Христос, изобличавайки езическите им заблуди. В изпълнение на императорска заповед за това си деяние той бил обезглавен. Днес в музея „Диоцезиано“ в италианския град Анкона се пази каменен саркофаг с надпис: „На това място лежи св. Дасий, пренесен от Доростол“. При посещението си в България папа Йоан Павел II донесе част от мощите на светеца, които в момента са в силистренския катедрален храм, заедно с мощите на други 12 доростолски мъченици.

За този тържествен момент четем в сайта synpress-classic.dveri.bg: „Пренасянето на мощите съвпадна с 1 700-ата година от блажената мъченическа смърт на св. Дасий, пролял кръвта си за Господ Иисус Христос. В духовното празненство взе участие и кметът на града, който посрещна шествието при „градските порти” и в словото си изтъкна историческата роля на старославния град Доростол, в който е създадена през 390 г. първата епархия на р. Дунав. 

Негово Високопреосвещенство произнесе поздравителното си слово от архиерейския трон на митрополитската катедрала. Според поетичните слова на митрополит Иларион, сам  автор на над 30 книги, включително стихосбирки, „нощната тъма се пилееше от светлината на свещите, като отблясък от славата на мъченик Дасий“. Светите мощи бяха изложени за поклонение и започна тържествена вечерня. Цяла нощ богомолният народ се стичаше, за да се докосне до благодатно озарената частица от тялото на св. Дасий“.

Що се отнася до празника „Въведение Богородично“, като Ден на християнското семейство  в православния календар той е актуален с това си име за 75-и път, тъй като е въведен през 1947 г., научаваме от публикация в сайта mitropolia-varna.org. На този ден се отбелязва въвеждането на тригодишната св. Дева Мария в Йерусалимския храм,  където тя остава да живее, за да се подготви за великото служение, за което е избрана – да стане майка на Богочовека – Господ Иисус Христос.

И още „Като голям Богородичен празник, този ден е установен през VIII век. През 1922 г. Българската църква, загрижена за нравственото състояние на децата и младежите, определя този празник да бъде честван като Ден на християнската младеж. По традиция на този ден, водени от своите учители или заедно със своите родители, децата отиват на богослужение и се причастяват. Празникът Въведение Богородично е специален и за православните семейства. И макар да е през Рождественския пост, трапезата е празнична.

Животът на хората в голямата си част протича в семейството. То е благословено от Бога първоначално и основно човешко общество, най-малката общностна единица и на Църквата, където напълно и непринудено се проявяват всички социални чувства и се развиват най-резултатно възвишените християнски добродетели, защото в него, поради кръвните връзки, волята най-лесно се откъсва от чисто себичните цели и се насочва по пътя на служението на ближните: децата, съпругът, братята и родителите. Силното семейство се основава на способността на съпрузите да търпят, прощават и обичат“.

И в двата празнични дни по време на празничните литургии ще бъде отделено внимание и на един друг повод – Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. По традиция, създадена с решение в ООН през 2005 г., той е винаги в третата неделя на предпоследния за годината месец (тази година е на 21 ноември и е с мото „Помним! Подкрепяме! Действаме!“). През годините Република България активно участва в международните програми и събития, като според реалностите се включва със свои предложения и прояви, които съответстват на глобалните на световно ниво.

По този повод в публикации в сайтовете на МВР и на Областна администрация се казва: „С всяка форма на проява на отношение към темата за ПТП-ата и последствията от тях ще насочим вниманието си към произтичащите от това проблеми, отнасящи се до човечеството, и свързани със загуби от различен характер, вкл. човешки и материален. За намаляване до минимум на катастрофите на пътя с МПС са необходими съвместните усилия на специализираните органи, местните власти, неправителствения сектор и семействата“.

Приканени са общини, читалища, училища, неправителствени организации и неформални граждански групи, както и представители на различни вероизповедания, представени в Силистренско (мохамеданство, евангелисти и др.) да проведат свои инициативи – самостоятелно или в партньорство. Предвид обстановката от здравен характер, остава препоръката за спазване на противоепидемични мерки. Структурите на МВР имат готовност да подкрепят всички желаещи да осъществят инициативите от светски и от религиозен характер.

1 коментар:

  1. Големи или неочаквани разходи могат да се промъкнат на всеки. Получаването на личен заем за неочаквани финансови затруднения може да бъде трудно, дори без лоша кредитна тежест да ви тежи. Къде можете да отидете, когато имате нужда от заем в цяла Европа? Отговорът е CREDITMUTEL чрез creditmutelhome@gmail.com!

    Когато на прага ви се появят неочаквани разходи, оставете CREDITMUEL да ви помогне да намерите покритие. Заемът от тази страхотна организация може да бъде решението, от което се нуждаете , за да не бъдете претоварени, когато разходите за ежедневния живот започнат да се трупат. Днес ви е предложено перфектно решение, кандидатствайте за заем днес от 3000 до 5000000 евро с годишна лихва от 5%. Възползвайте се от възможността веднага и се свържете с нашата поща за бърз отговор чрез creditmutelhome@gmail.com. Ние сме винаги отворени.

    Животът може да бъде труден и затова сме тук, за да намалим натиска. Вземането на заем чрез CRREDITMUTEL е супер бързо и лесно. Независимо дали става въпрос за личен заем, заем за кола или бизнес заем, нашата цел е да бъдем най-добрият онлайн заем в Европа. Насладете се на нов и по-добър начин да вземете заем, когато се свържете с нас чрез creditmutelhome@gmail.com.

    ОтговорИзтриване