петък, 19 ноември 2021 г.

„Награда на публиката“ за добруджанката Калина Михайлова в категория „Личност“ в конкурса „Пазител на традицията“


Педагожката и фолклористка Калина Михайлова от село Шуменци, община Тутракан, която бе и един мандат кмет на селото, бе удостоена с „Награда на публиката“ след гласуване във Фейсбук в категория „Личност“ на конкурса „Пазител на традицията“. Михайлова получи подкрепа от свои фенове и от хора, оценяващи по достойнство събраната от нея богата колекция от стари народни носии от различни етнографски области на България, както и българи преселници през 1940 г. от Северна Добруджа. През последните няколко години с тях тя организира и сама участва във фолклорни ревюта, по време на които детайлно обяснява историята и характеристиката на всеки костюм.

По подобен начин полезна информация и естетическо задоволство са получили хиляди българи и чужденци след прояви в Тутракан, Русе, Силистра, Балчик, Брюксел и др. градове и села. Семейният музей на бита е своеобразно продължение на предишната дейност на Калина Михайлова – като кметица на селото в мандат 2015-2019 тя посвети една година от своето кметуване на българското председателство на Европейския съвет, обличайки се за всеки празник в народна носия. Отделно под нейна егида като презвитера – съпругът й Михаил е свещеник в Русенска епархия, преминават и редица патриотични и фолклорни празници, обединяващи селото, включително и читалищната дейност.

Общо 7 са категориите в конкурса „Пазител на традицията“, организиран от едноименна фондация от 2009 г. в подкрепа на съхраняването на българския бит, култура и обичаи, като някои от тях са 2-3 раздела – единствено изборът на личност е без дубликати в някакво друго направление. Наградите са стимул за творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария и пр. дейности. Котел и Несебър обявени тази година за пазители на традицията в категорията за селища.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар