четвъртък, 25 ноември 2021 г.

Екологичен плавателен съд - хибрид ще разхожда граждани и гости на Силистра по вълните на река Дунав

 

В близкото минало в Силистра за разходки с кораб в акваторията на река Дунав преди да премине изцяло в румънски води имаше три представителни кораба сред множество други плавателни съдове -  това бяха моторен кораб "Браво", "Еко" и "Поларис". По различни причини нито един от тях в момента не е актуален за местната флотилийна общност (за съжаление), тъй като порят вълните по други дестинации, защото смениха не само собствениците си, но и местостоянките си.

Няколко частни съда са на разположение в Силистра, но без възможност за достъп до тях на "обикновени хора". Единствено соларният катамаран към община Силистра, създаден по европейски проект, е средството за граждани и гости на града да се радват на полъха на дунавския бриз насред реката. Плавателен съд от същия тип, но с определено надграждане откъм екологична насока, може да бъде друтгата възможност в обозримо бъдеще.

На 25 ноември 2021 г. в акваторията на р. Дунав при Силистра бе първото демонстрационно плаване на надградения екологичен плавателен съд „HydRUforce“. Той е първи по рода си в България и е дело на екип на Русенския университет „Ангел Кънчев“ с партньори от различни институции, сред които е и община Силистра, в случая – домакин на събитието. БАН, Технически университет София и община Русе са другите постоянни партньори през целия тригодишен период на подготовка на начинанието.

С участие като гост на областния управител на област Силистра Ели Тодорова и на нейния заместник Минчо Йорданов на понтона на комплекс „Дръстър“ бе осъществено представянето на резултата от осъществения проект за създаване на хибрид със задвижване на база на „слънчева енергия – батерия – водородна горивна клетка“. Разработката е с нулеви въглеродни емисии и е по Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия на транспорта и бита“ (Е плюс), финансирана от Министерство на образованието и науката. Допълнителният финансов ресурс е от Русенския университет – академична столица на Северна България с филиал в Силистра. 
 
Представянето откри ръководителят на проекта проф. д-р Велизара Пенчева от Русенския университет, на която областният управител Тодорова връчи специален поздравителен адрес. В него се казва: „Пожелавам Ви да продължите успешно предварително заявените си намерения по узаконяване на плавателния съд, както и по последващите тестови изпитания и оценки на отделни елементи, заложени в проекта“.
 
Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов благодари на Русенския университет за възможността да бъде създаден плавателният съд на основата на понтон със соларен покрив, изграден по проект „Чист достъп в трансграничната зона Силистра – Кълъраш”, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество, като от българска страна силистренската община и  университетът в Русе са отново партньори.
 
В словото си доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра, благодари за възможността тукашни студенти от инженерното направление да се включат в проекта, което за тях е безценен практически и научен опит. Заедно с други участници в него – професори, доценти и докторанти, те получиха поздравителни грамоти от името на академик Христо Белоев – ректор на Русенския университет.  Сред получилите лично грамотите си бе и инж. Валери Георгиев - гл. експерт „Енергийни системи” в Общинска администрация Силистра, който от години работи по проекта, заедно със свои колеги.

 
Проф. Пенчева обяви пред присъстващите, че през 2022 г. ръководеният от нея екип продължава дейността с няколко амбициозни задачи, сред които е узаконяването на плавателния съд в условия на недостатъчно наличие на регулаторни норми за подобен тип хибриди, свързани с иновации като водорода като източник на енергия.

В сферата на научноизследователските задачи на научния екип влизат още няколко в различни направления: тестване в реални експлоатационни условия, както и оценки на ефективността на енергийния мениджмънт; на енергийните разходи при различни натоварвания и др. Предстои също разработка на концепция за обучение и демонстрации в реално водородно съоръжение. Актуално е и традиционното за подобни проекти осигуряване на публичност на получените научни резултати, някои от които вече са публикувани под формата на натрупана експертиза, споделена и на международни научни конференции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар