сряда, 10 ноември 2021 г.

Национална научна конференция в Силистра по исторически въпроси от 15-20 в.

За втори път тази година Регионален исторически музей Силистра провежда в партньорство забележително събитие с научен характер. На 12 и 13 ноември 2021 г. в Силистра ще се проведе национална научна конференция „Между центъра и периферията – регионални връзки и стопански мрежи в българската история (XV-XX в.)“. Събитието е организирано от Регионален исторически музей – Силистра, община Силистра, Исторически факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, Исторически факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Икономически университет Варна и Център за стопанско-исторически изследвания. Откриването е от 10 ч. на 12 ноември.

В научния форум ще вземат участие 15 учени от 8 научни институции. Конференцията ще се проведе хибридно, позволявайки на всички, които нямат възможност да присъстват лично, да бъдат пълноценни участници в научния дебат. Форумът е фокусиран върху регионалните изследвания и е втори поред, след този, проведен в Котел през 2019 г. През м. септември също тази година в Силистра бе проведена Международна историческа конференция в Силистра („Политически, градски и демографски промени в балканските провинции през Късната античност) с над 30 участници от 10 страни. 

Проектът има за основа задача създаване на международна научна мрежа за изследване на Късната античност на Балканите, с краен продукт on-line енциклопадия със свободен достъп. Целта на проекта е увеличаване на присъствието на българските учени (утвърдени и млади учени, постдокторанти, докторанти) в международното научно пространство чрез формирането и свободното разпространяване на нови научни знания за обществените, политическите, религиозните и културните процеси, които протичат на Балканите през ІV в.

Няма коментари:

Публикуване на коментар