понеделник, 1 ноември 2021 г.

Силистренец родом сред най-добрите млади плувци в Норвегия

Даниел Руменов Маринов, който е родом от Силистра, в момента е сред най-надеждните млади плувци на Норвегия, научаваме от публикации във Фейсбук (в ЮТУБ също – моменти с победи в различни състезания) на неговия баща Румен Маринов. 

За успехите на талантливия си син, който задочно продължава успехите на силистренската плувна школа, Румен заяви за ВЕРСИНАЖ, че момчето е на 14 години и е в скандинавската страна от малък (бел ред.-тогава родителите му се преместват да живеят в „страната на фиордите“)

И още: Живеем в Берген – това е вторият по големина град в Норвегия. Даниел тренира плуване още от първи клас в един от тукашните отбори – Плувен клуб „Берген запад“ (Bergen vest svømmeklub).  През годините много треньори го тренираха, като в последните това е шведът Erik Dorch. Последно беше на тридневно състезание в Ставангер – това е градът, в който Денислав Калчев навремето си извоюва европейска титла. Въпреки че е само на 14 г., Даниел се квалифицира за цели пет дисциплини за най-голямото национално състезание на Норвегия, където ще плува редом с 20-годишни, а и с още по-големи от тях. Има спечелени безброй златни медали ,като само от вече споменатото състезание има пет отличия“.

Да припомним, че в далечен САЩ друга плувкиня със силистренски корен (по майчина линия, по бащина е от Варна) – Моника Янева, също показва възможности, които, ако развие успешно, може да покаже и на олимпийско ниво. През лятото тя гостува в Силистра, където не пропусна да проведе обичайните тренировки, продължение на специализираните й занимания под ръководството на български треньор, но в друга европейска страна, където преди това участва в специален подготвителен лагер. За нея ВЕРСИНАЖ писа миналата година през м. април (www.jordansilistra.blogspot.com/2020/04/blog-post_24.html).

Няма коментари:

Публикуване на коментар