вторник, 20 юли 2021 г.

В Кълъраш откриват изложба от стари снимки за градския живот между първата и втората световни войни

На 28.07.2021 г. в Музей на Долен Дунав в град Кълъраш ще бъде открита изложба на тема „Междувоенният градски живот в равнината Бараган – Олтеница, Кълъраш и Слобозия“, съобщи сайтът cbsrd.tutrakan.tours по проекта Иновативен културен мост за устойчиво регионално развитие (CBSRD) “, осъществяван от музеите в Тутракани Кълъраш, съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България.

В нея - снимки на стари сгради в Олтеница, някои от които са запазени само в този вид, защото са унищожени от хората и времето. Окъм гарата е имало красива алея с тополи, която е водела към малък парк, където е бил издигнат красив паметник, посветен на героите. В същото време общинската зала е била превърната във възхитителен салон за тържества. Вдясно от парка е Общество Дунавска стража, поддържало и добро за времето си кино. 

Сред останалите снимки - сгради на банката и казиното, устието на Арджеш -  място, което би могло да бъде чест дори за град като Букурещ. Още - банката  пощенската сграда и Гимназия К. Алимънищяну. В миналото градът се е развивал, благодарение на търговията със зърно, осъществявана от гърци и евреи, а румънците са били предимно ханджии и орачи. В един момент дори е надминавана като обеми търговията, извършвана в град Кълъраш. 

Общата цел на проекта е да се използва богатият културен и исторически потенциал в района на градовете Тутракан и Кълъраш за повишаване на броя на туристите и посетителите в културните обекти, за да има посредством технологиите за виртуална реалност активно взаимодействие на публиката с историческите факти и събития. Стартът на проекта бе на 30. 08. 2019 г.  

В неговите рамки ще бъдат организирани и три исторически изложби в Тутракан и Кълъраш, както и специални археологически работилници за деца. Проектът стъпва на успеха на най-добрите практики, използвани в цяла Европа за представяне на исторически обекти. Такива решения се използват в различни музеи в Италия, Германия, а данните показват, че благодарение на тях интересът на посетителите и младите поколения нараства.

Част от проекта е 10-минутен филм, който се очаква още от ноември да бъде показван в Историческия музей в Тутракан. Екипът на Исторически музей Тутракан и изпълнителите от Консорциум „Тутраканска епопея“ специално благодарят за съдействието на Военния университет и полк. Евгени Пенчев, зам.-началник на висшето учебно заведение за съдействието за филма. Актьори, 12 каскадьори и над 100 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново се превърнаха в истински герои от 1916 година, превземащи форт номер 7 от уникалното военно съоръжение. След петдневните репетиции, на 29 и 30 май бе същинското заснемане на филма. 

Специално за продукцията от висшето военно училище предоставиха за войните легендарните пушки Манлихер, образец 1895 година, с които нашите деди са участвали във войните за национално освобождение и подготвиха цялата логистика и оборудване на бойното поле. Освен окопа, който разделя двете войски, ограден с бодлива тел, на снимачната площадка присъства и копие на оригиналното куполно оръдие от 1916 г. По проекта е изложбата 105 години Тутраканска епопея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар