петък, 2 юли 2021 г.

Ротари клуб Силистра с поредна ротация, този път без смяна на президента си

Навръх новата ротарианска година - 1 юли 2021 г., Ротари клуб Силистра проведе поредната си ротация, но този път без да има смяна на президента за следващите 12 месеца - за първи път в историята на клуба един човек ще бъде начело в продължение на две години. Тази чест бе оказа на Боян Боев, който ще продължи и през следващата година да представлява общността. По време на тържеството бе приет нов член в лицето на Димитър Тодоров, бизнесмен, в момента и общински съветник. 

В миналото на клуба, който догодина ще чества своята 20-а година, също е имало неведнъж представители в местния законодателен орган, както и на важни длъжности в общинската администрация. В момента забележителното е, че продължава една традиция от преди 5-6 години, резултат от сериозно обновление преди десетина години, а именно - ръководството да е в ръцете на млади хора - под 40, а вече и под 30 години. 

Силистренските ротарианци са сред първите в страната, заложили на поколението, родено през 80-те, а вече и през 90-те години на миналия век. Факт е, че през последните 3 години един от членовете на клуба и негов предишен президент - 35-годишният Николай Костов, бе асистент на управителя на Българската ротарианска общност ("Дистрикт "България"), отговаряйки за клубове от Русе, Силистра и Тутракан (негов също предишен президент - Ирена Вълчева също бе на длъжност АДГ, но преди години).

Архив Версинаж:

През ротарианската 1989-1990 година в България ротарианството е възстановено, след старта си в началото на 30-те години на миналия век до към средата на 40-те. „Ротари клуб – Силистра” е чартиран през ротарианската 2002 година. Подобно на другите близо 90 клуба в страната, в които членуват над 2 000 ротарианци, силистренският клуб е регистриран по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Целта на Ротари е да насърчава и развива идеала за служба на обществото като основа на достойно начинание, в частност да насърчава и да възпитава.

През 2022 г. силистренският клуб навършва 20 години. В момента в него членуват 15-ина души – мъже от 28 до 78 години (доайен на клуба и негов съосновател е инж. Димитър Велчев), представители на различни професии. Идеята на подобни организации е членската маса на клуба представя професионалния и бизнес профил на общността.

Базиращи се на целта на Ротари са и четирите авенюта (направления) на служба, които са философска основа на организацията и фундамент, върху който се извършва клубната дейност: Клубната служба се фокусира върху заздравяване на дружбата и осигуряване ефективната работа на клуба; Професионалната служба насърчава ротарианците да служат на другите чрез своите професии и да прилагат високи етични стандарти.
Службата на обществото включва проектите и дейностите на клуба, извършвани с цел подобряване живота в общността. Международната служба обхваща действията, предприемани за разширяване на хуманитарната дейност на Ротари в целия свят и насърчаване на световното разбирателство и мира.
На 23 февруари 1905 г. в град Чикаго (САЩ) адвокат Пол Харис организира първата среща на Ротари. Днес на негово име има награда. Силистренските ротарианци инж. Веселин Андреев и д-р Марин Пейчев, паст президенти на клуба от неговите първи години, са нейни носители. Силистренският клуб е носител на награда по линия на Библиотечната асоциация, а дългогодишният секретар Йордан Георгиев – на грамота-награда на Ротари интернешинъл за принос за развитие на общността. Както и за работата си като автор с материали за ротарианското списание – в момента в електронен вид, но дълги години на хартиен носител – тогава България бе сред 31 страни в света, имащи подобен „орган“, при това единствен на кирилица.

Ротарианската „Нова година” започва на 1 юли всяка година, когато встъпва в длъжност нов президент, за да представлява клуба в рамките на една година. През ротарианската 1910-1911 г. е проведен първият конгрес на Ротари, а пет години по-късно в Куба е чартиран първият клуб в неанглоговоряща страна. През ротарианската 1916-1917 г. стартира идеята за Фондация „Ротари”, а през 1923-1924 г. е приета емблемата на Ротари.

В България Ротари влиза през ротарианската 1933-1934 година. През ротарианската 1962-1963 г. в град Мелбърн (Флорида, САЩ) е създаден първият Интеракт клуб – хуманитарна организация за младежи от 14 до 18 години. През ротарианската 1979-1980 г. започва борбата на Ротари против детския паралич, която продължава и днес. През 1985-1986 г. Ротари вече наброява 1 млн. души, а две години по-късно към Ротари се присъединяват и първите представителки на „нежния пол” – така под емблемата на Ротари Ева застава до Адам в „службата на обществото”. През ротарианската 2007-2008 година България става център на дистрикт (област) 2482 с първи дистрикт-гуверньор инж. Наско Начев от Пловдив.
Важен момент в работата на Ротари е т.нар. Четиристранен тест, към който се придържат ротарианците в своя бизнес и професионален живот, създаден от ротарианеца Хърбърт Дж. Тейлър през 1932 г. и преведен на повече от 100 езика. Той се отнася за всичко, което мислим, казваме или правим, а именно „Това ли е истината? Справедлива ли е спрямо всички, които засяга? Ще създаде ли това добронамереност и по-добри приятелства? Ще бъде ли от полза за всички, които засяга?“
Всеки клуб се управлява от Борд на директорите и от президент. Президенти на клуба в Силистра до този момент са били: инж. Веселин Андреев, инж. Иво Андонов, д-р Марин Пейчев, инж. Стефан Райчев, инж. Петър Чаушев, Димитър Ангелов, инж. Петко Горбанов, инж. Манол Тодоров, Велико Великов, Атанас Великов, инж. Пенчо Ковачев, инж. Евгени Георгиев, инж. Петър Георгиев, Георги Иванов, Свилен Съботинов, Николай Костов, Павлин Иванов, Димитър Димитров, Александър Сабанов, Боян Боев.
В първите години секретар на клуба е адвокат Михаил Добрев, близо 10 години на тази длъжност бе журналистът Йордан Георгиев, а впоследствие и други няколко души събраха опит с характерните за поста ангажименти, за да станат после повечето от тях президенти. В своята история клубът е имал достойни ковчежници като Димо Съботинов и Димитър Желев, както и ангажирани с ролята си церемониалмайстори като Стефан Стефан Великов, Николай Папазов и др.
Седмичните сбирки на силистренския клуб са всеки понеделник от 17,30 часа в комплекс „Дръстър”. Младежката структура „Интеракт клуб – Силистра” бе чартирана през 2010 г. и беше сред най-действените в страната в продължение на няколко години, включително с провеждане на турнири по шахмат, конкурси за фотографии и др. По негова линия на няколко пъти бе осигурено участие в международен обмен – специални лагери за млади хора.
В своята история клубът е провел над 25 бала с благотворителна цел (първият от тях е за Коледа 2005, когато президент на клуба е инж. Петър Чаушев) най-често за набиране на средства за реализация на проекти, отнасящи се до по-големи социални групи – в сферите градоустройство, спорт, култура, учебно дело и пр. Над 10 са т.нар. форуми „Ротариански винарии“, подчертаващи традициите на добруджанци в производството на характерния за района еликсир, както и няколко ротариански пикника. За изминалото време общата сума на благотворителната лепта надхвърля 100 000 лева.
Сред адресатите на благотворителни жестове в размери от 300 до 13 000 лева през годините са били МБАЛ Силистра, Детска млечна кухня, Дом за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов”, Регионална библиотека „Партений Павлович”, Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев”, Строителна гимназия „Пеньо Пенев”, Професионална земеделска гимназия „Добруджа”, Езикова гимназия „Пейо Яворов”, Баскетболен клуб „Доростол”, Хип-хоп група „Кецките”, няколко ЦДГ, Старчески домове в Айдемир и в Силистра, танцовата двойка спортисти №1 на Силистра Илия Добрев-Адриана Ангелова, поп певецът Йордан Марков, формация „Малък театър зад чина” с р-л Мира Бонжева, Винария „СИЛВИН 2012”, „Ротари клуб Тутракан”, „Ротари клуб Кълъраш”, „Лайънс клуб Силистра”, ЦСОП Силистра, проект „Светещи пътни знаци“, проект „Спортна площадка“, крос „По стълбите към победата“, баскетболни празници, демонстративни състезания по стрелба с лък, изложба с космически храни на НАО "Галилео Галилей", закупуване и монтаж на еко чешми в ПМГ, ПГСУАУ, СУ "Никола Вапцаров", ОУ "Иван Вазов" и др.
Партньорство е провеждано с клубове от Варна – един от тях е „кръстник“ на силистренския си събрат, който пък е имал същата роля при формиране на клуба в Тутракан; също от Русе, Добрич, Каварна и други градове в страната. Съучастници в разнообразни събития са били гост изпълнители като „Мегатон“ и "ДО РЕ МИ" Силистра, "Вива тийнс" - Тутракан, поп певците Христина Миленова – ТИТА, Виктория Георгиева – впоследствие участник в „Евровизия 2021“, Ели Раданова и Владо Димов – „Мюзик айдъл“; ансамбли от Силистра ("Силистра", "Ритъм"), фолклористи, като Ивелина Димова – народна певица (Ансамбъл "Филип Кутев" София), Калина Михайлова – етнограф, както и партньори от други части на страната, ди-джей Краси Иванов, ди-джей Мистър Христов, ди-джей Венко Начев и др.
Преди години ротарианците Атанас Великов и Йордан Георгиев дариха на 35 библиотеки в Силистренския край книгата „Налице и наопаки” по линия на програмата „Глоб@лни библиотеки България”, както и клубът - компютърна конфигурация на библиотеката в крайдунавския град. Реализирана бе програмата „10 години Ротари клуб Силистра”, а преди това и изложба за петата година от основаването на клуба – заедно с библиотеката. В нейния филиал, съвместно с регионалната структура на „Глоб@лни библиотеки България” бе проведено IT-състезание за членове на Интеракт клуб и техни приятели, съчетано с международна благотворителна акция за събиране на книги за деца на 6-те основни езика на страните от ООН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар