петък, 2 юли 2021 г.

Калипетровски поглед към книгата "Скрития бог" на д-р Йордан Касабов

От профила на Ирена Владимирова във Фейсбук: "Жегата не попречи на част от членовете на Литературен клуб "Евгения Марс" към библиотеката на НЧ "Пробуда-1940", с. Калипетрово, да присъстват на представянето на книгата на етнолога д-р Йордан Касабов "Скритият бог. Древна българска същност", която излезе от печат тази година и бе представена пред силистренската библиотека в края на м. април" (www.jordansilistra.blogspot.com/2021/04/8.html).

За по-лесното възприемане на сложната, но интригуваща научна материя, организаторите бяха подготвили специални пана, извеждайки в тях символи, представящи тезите на етнолога, написал и книга за шиковското население в Добруджа, в частност от Калипетрово. Част от аудиторията бе подготвена за изображения, вече реализирани под формата на ръкоделия в изложба, проведена в РБ "П. Павлович" в крайдунавския град. Един от екземлярите бе подарен за спомен на госта, изявил се като изкусен лектор и тълкувател на древни истини за българския народ, някои от които са на 8 хил. години.

Да припомним, че в предговора на книгата нейният редактор  проф. дин Рачко Попов от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей в БАН заявява: „По своя характер книгата „Скритият Бог. Древна българска същност“ е каквато читателят не е държал в ръка, предвид съдържанието и стила на нейното написване. Създадена по всички правила на етнографията и дисциплината история, тя  поднася увлекателен разказ с богат език и терминология в рамките на умел във фабуларно отношение аналитико-изследователски подход към темата. Творбата е опит да бъде представен образът на една народна вяра през погледа на българско наследство, идващо при нас от древността“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар