понеделник, 19 юли 2021 г.

Силистренско участие в Седмия форум „Българско наследство“ в Балчик


За трета поредна година представители на област Силистра са поканени да участват във форума „Българско наследство“ в град Балчик, който е с международно участие. Участниците са: от Силистра - преподавателите във Филиал Силистра на РУ „А. Кънчев“ Русе – доц. д-р Румяна Лебедова и доц. дфн Тодорка Георгиева, Драгомира Тодорова – „Държавен архив Силистра“,  Йордан Георгиев – журналист и пиар на Областна администрация Силистра; д-р Йордан Касабов – етнолог и автор на краеведски книги; Калина Михайлова – фолклорист от село Шуменци, община Тутракан. 

Сдружение „Българско наследство“ Балчик (България) кани учени, местни писатели, краеведи, историци и литератори на конференции по история и етнология на българите в рамките на събитието СЪБОР НА ПРЕСЕЛЕНИЕТО „СЪХРАНЕНА БЪЛГАРЩИНА: БАЛЧИК-ДЪБОВИК“ (25-28 август 2021 г.).

Специална покана отправяме към хорове за народни песни и танцови ансамбли, които на фолклорния конкурс могат да изпълнят по едно произведение на български език и на езика на държавата, която представляват.     Всички участници носят своето национално знаме и табела с надпис на ансамбъла. Изискване има за  представяне на клип до 5 м. на индивидуалните, както още на груповите хорови или танцови изпълнения, необходим за реклама по време и след събора. Организаторите са издействали преференциални цени (60 лв. равно на около 32 евро на участник за нощувка, закуска, обяд и вечеря) за пребиваване в Балчик по време на мероприятието, които участниците си заплащат сами. Всяка група ще има свой план за участие в Събора и безплатни посещения на културни обекти в Балчик. Осигурени са морални и материални награди.   

ПРОГРАМА:

25 АВГУСТ (СРЯДА)    

10 ч. Водосвет. Откриване на VII МФ „Българско наследство” – „СЪБОР НА ПРЕСЕЛЕНИЕТО – СЪХРАНЕНА БЪЛГАРЩИНА“.    

10.15 ч. Откриване на изложба, посветена на 80-годишнината от преселването на севернодобруджанци с организатор Добромира Тодорова (Държавен архив архив Силистра) с участието и на фолклориста Калина Михайлова (учител и общественик от с. Шуменци, община Тутракан).    

10.30 ч. - представяне на филателна марка и пощенски плик, посветени на 80-годишнината от възвръщането на Добруджа след Крайовския договор през 1940 г.    

В 11  ч. започва „Литературна дискусия“: известният писател и журналист от началото на ХХ век Яне Калиакренски ще бъде представен от г-н Атанас Димитров-АтаДим (УНСС София).     14 ч. -  откриване на изложба на тема „Красотите на Северното Черноморие” – художествена фотография на Джемал Мехмедов от град Шумен с организатор: Айтен Мустафова от град Русе.    

В 15  ч. литературната дискусия продължава с представяне на новата книга на проф. Елена Налбантова, посветена на бесарабската литература.  Първата книга на Дмитрий Балтажи за най-младия град в Молдова (Твардица), ще представи Росица Шалтева, секретар на МФ „Българско наследство”.    

17-18 ч. - посещение на културни обекти в Балчик по индивидуален план за всяка група.

26 АВГУСТ (ЧЕТВЪРТЪК)    

10.30 ч. Откриване на изложба „130 години педагогическо образование в Силистра” с организатор доц.д-р Румяна Лебедова, Русенски университет, Филиал Силистра.    

11 ч. Конференция „За етнологията на българите: 80 г. от възвръщането на Южна Добруджа и съхранената българщина” с водещ доц. д-р Елена Рацеева. В панела г-жа Мария Ганчев и г-н Нелу Карпуз ще представят съхранената българщина в град Браила, Румъния. Г-жа Стоянка Костова Павлова от Австралия – за преселниците от с. Черна. Д-р Йордан Касабов , етнолог от Силистра, ще говори за древната българска същност според книгата му „Скритият Бог”. Г-жа Татяна Караиванова ще представи бита на бесарабските българи в Украйна и Молдова. Доц.д-р Антония Гайдарджиева ще представи романа „Преселници” на Константин Петканов. Още участници:  проф. дин Калчо Калчев, проф. дин Николай Червенков, д-р Иван Думиника, доц. д-р Елена Рацеева; преподавателите във Филиал Силистра на РУ „А. Кънчев“ Русе – доц. д-р Румяна Лебедова и доц. дфн Тодорка Георгиева, както и Йордан Георгиев  (Силистра); г-жа Татяна Ковтун; млади докладчици от Украйна. Г-жа Маруся Костова – Сдружение „Българско наследство“, ще представи брошура за преселниците от с. Дъбовик и град Балчик и др.   

13-15 ч. Посещение на културни обекти в Балчик – в по индивидуален план за всяка група.     

15 ч. Конференция, посветена на Христо Ботев с водещ Маруся Костова, директор на МФ „Българско наследство” Балчик, България. Докладчици: проф. дин Калчо Калчев, проф. дин Пламен Павлов, доц. Никола Караиванов, доц. д-р Николай Червенков; дин Иван Думиника; Иван Тренев и др.    

17-18 ч. Посещение на културни обекти в Балчик – в индивидуален план за всяка група     18 ч. Парад на гордостта – поднасяне на венци на паметниците по главната улица на град Балчик     19 ч. Слова на кметовете на община Балчик Николай Ангелов и на община Генерал Тошево Валентин Димитров, на изпълнителния директор на МИГ „Балчик-Ген.Тошево” Росица Попова. Фолклорен концерт на представителен ансамбъл.    

21 ч. Коктейл за ръководителите на ансамбли, учените и писателите, кметовете на общините Балчик и Ген.Тошево и ръководството на МИГ „Балчик-Ген.Тошево”, под чиято егида се провежда Съборът на преселението „Съхранена българщина”.   

27 АВГУСТ (ПЕТЪК)     

Фолклорен конкурс от 10 до 17 ч. (по график) – групови и индивидуални изпълнители. Времетраене на едно изпълнение –до 5 минути.   

28 АВГУСТ (СЪБОТА)

Концерт на участниците в Събора на преселението, посветен на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа.     Забележка: Всички мероприятия ще се провеждат в Културно-информационен център „Мелницата” в град Балчик и в салона на НЧ „Паисий Хилендарски 1870” Балчик. Справка за записвания и статут на Форума: bgnasledstvo@abv.bg. Маруся Костова (директор), тел.+ 359 899 655 249; rvshaltevi@mail.bg Росица Шалтева (секретар), тел. +359 898 568 78.

Няма коментари:

Публикуване на коментар