вторник, 20 юли 2021 г.

Президентът Радев посред лято в Силистра




В последния работен ден на отминалата седмица второто си посещение в област Силистра осъществи президентът на Република България г-н Румен Радев, придружаван от съпругата си Десислава Радева. Заедно с нея той бе в село Проф. Иширково за ритуал „Жътва” – по покана на ЗК „Нива 93” с председател Велика Славова (отделно гостите бяха и на масива с кайсии, за да уважат берачите на добруджанския еликсир), в град Силистра – по покана на областния управител Ели Тодорова – за срещи с представители на гражданството и на бизнеса (с участието на двадесетина представители на различни производства - от земеделие, през месо и млечни произведения, вино, машини и др., на кметовете на общините Силистра, Тутракан, Алфатар и Кайнарджа, както и на представители на община Главиница - зам.-кмет и секретар), както и в село Ситово – в мандрата на собственика Муса Мусов.

Първото посещение в областта на държавния глава бе миналата година за Деня на град Тутракан – 21 септември, когато бе чествана и 80-ата година от Крайовския договор, възвърнал Южна Добруджа към майката родина България по мирен път и след размяна на население с Румъния.
Какво заяви при посещението си в Добруджа президентът Румен Радев (публикация в www.m.president.bg): „Няма значение колко е далеч един град от столицата – когато има визия за развитие и се работи енергично, резултатите са налице”. Изявлението на президента е по време на среща с интелектуалци и културни дейци от региона в Художествената галерия на града.

На срещата присъстваха областният управител на Силистра Ели Тодорова и кметът на общината д-р Юлиян Найденов. Директорът на Художествената галерия Йордан Колев показа на държавния глава част от произведенията в галерията, чиято сграда е построена през 1891 година. Сред творците, чиито произведения са гордост за галерията, са Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов и други.
„Това е храм не просто на българската култура, това е храм на българщината,” посочи държавният глава. Той поздрави работещите там, че са съхранили това национално богатство, което е инвестиция в децата, образованието и в бъдещето на България. „Нашите предшественици преди повече от 100 години са ни показали вярната посока“, отбеляза президентът.
Държавният глава изтъкна, че въпреки предизвикателните времена, днес Силистра произвежда и изнася промишлена продукция благодарение на най-важното, което хората от региона носят в себе си – силата на духа, която поколения наред е пренасяла древната култура по тези земи.
По-рано президентът наблюдава ритуала „Жътва“ в село Проф. Иширково (освен домакините и официалните гости, той бе разигран и пред представители на земеделски кооперации от региона, пред зам.-земеделския министър Явор Гечев и др. ), с който се дава начало на жътварския сезон с благопожелания за успешна реколта. Държавният глава бе посрещнат на събитието от председателя на Земеделска кооперация „Нива 93“ Велика Славова. „На тази свещена българска земя, която ни е хранила в продължение на векове, Вие показахте здравата връзка на българина със земята, с нашите предци, с нашите традиции, но и с Вашия несломим дух Вие показвате, че България има бъдеще с хора като Вас - трудолюбиви, честни, всеотдайни, влюбени в земята, влюбени в България“, каза държавният глава пред участниците в ритуала.
По думите му хората в село Проф. Иширково дават пример, че българското село с труд и с отговорност може да бъде проспериращо и благоденстващо, за да могат младите хора да остават и да намират бъдеще. „България започва от тук и призовавам политиците да мислят за българската земя, за българите, които хранят всички нас и никога да не го забравят“, каза още президентът Румен Радев.
Публикация в сайта bntnews.bg по повод брифинга на държавния глава пред местни и национални медии, даден край с. Проф. Иширково, на който стана ясно, че президентът свиква Народното събрание на 21 юли - сряда, от 9 ч. И без да се бави ще изпълни конституционната процедура - консултации с политическите сили и връчване на първия проучвателен мандат: „Всички очакваме най-сетне в Народното събрание да започне този диалог, от който очакваме да има ясно политическо решение с една дългосрочна перспектива”.
На въпрос за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на „Пирогов” президентът заяви, че е делегирал пълно право на служебните министри да определят кадровата си политика. Посочи, че едно от големите очаквания на българите е да се намери ефективен модел на здравеопазването, защото сегашният не работи добре и превръща здравеопазването в бизнес.
И още: „Води до една неприемлива уродливост вътре в системата. Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар, ако изобщо си намери работа, и шеф на държавна болница да е 50 до сто пъти. Виждате ли го това за нормално. Ако не се отворим и не започнем да решаваме проблемите на младите български лекари и като намиране на работа, и като възможности за специализация като нормални достойни социални условия за работа и живот, ние категорично не можем да имаме добро здравеопазване в бъдеще”.
Президентът поздрави „Има такъв народ” с изборната победа и каза, че с решението да ревизират предложението си за кабинет те отварят вратата за диалог. Политическите сили в парламента трябва да намерят пресечни точки на своите виждания и да си свършат работата в интерес на българите, е мнението на Румен Радев.
„Всички очакваме от тях да продължат демонтажа на порочния управленски модел, да се пресекат кражбите, да се укрепи държавността, да намерим най-сетне изход от икономическата криза, от несправедливостта, от бедността, да тръгнем по нов, модерен път на развитие на страната. Всички го очакваме. Сега днес е българската политическа жътва и аз очаквам българските политици да бъдат на висотата на очакванията на ето тези хора”, каза още президентът Радев.
Решението на Слави Трифонов да преосмисли проектокабинета си и начертаните мерките бяха определи така: „Това, което те вчера предприеха като отваряне, е всъщност отваряне на вратата към диалог, към намиране на консенсус и на решения на проблемите пред българската политическата система". Президентът посочи, че идеята служебното правителство да бъде избрано за редовно зависи от народните представители: „Зависи, разбира се, и от свободната воля на самите министри и най-вече от намирането на консенсус, на обединяване около ясни принципи, ясни приоритети в името на бъдещето на България”.
Публикация в сайта на Областна администрация Силистра (www.silistra.government.bg): Президентско посещение по жътва в Силистренския край
Президентът на Република България Румен Радев посети област Силистра заедно с представители на своя екип и на съпругата си Десислава Радева. По покана на ЗК „Нива 93“ с председател Велика Славова в село Проф. Иширково, заедно с НЧ „Просвета“ и кметството бе осъществен ритуал, озаглавен „По жътва“, пресъздаващ работна атмосфера посред лято от преди повече от половин век.
С него бе представена добруджанска традиция, показваща начина на живот във връзка с поминъка и създадено на негова основа народно творчество, включително песни и танци. Театрализираният ритуал премина пред областния управител Ели Тодорова и нейния заместник Минчо Йорданов, пред кмета на общината д-р Юлиян Найденов и заместник-кмета Мария Недялкова, както и пред представители на други регионални и местни институции.
Пред присъстващите г-жа Славова – инициатор на събитието, разказа за работата на една от най-успешните земеделски кооперации в региона в присъствието на председатели на други подобни земеделски структури от региона. На президента бе връчена ръкойка със стръкове пшеница, а мощни съвременни комбайни показаха как се жъне в днешни условия, благодарение на развитие на техниката.
Пред член-кооператорите, а после и пред медиите на брифинг на полето президентът Радев сподели своите мисли в условията на „политическа жега“ на национално ниво след проведените избори на 11 юли. Стана ясно, че на 21 юли от 9 ч. според негов указ ще бъде свикано заседание на 46-ия парламент, за да бъде извървян регламентираният от конституцията и от законодателството път за избор на ръководни органи на парламента и на излъчено от него правителство. Президентът отговори на зададени въпроси на национални и на местни медии.
Втората част от програмата при гостуването в село Проф. Иширково бе на кайсиевия масив, който е част от 1 000 декара овощни градини към кооперацията, в които се оглеждат пет вида кайсии, праскови и череши. Работещите там също изразиха по свой начин уважението си към държавния глава и придружаващите го гости.
По инициатива на областния управител Ели Тодорова посещението на президента Румен Радев продължи в град Силистра. Той бе посрещнат пред Художествена галерия Силистра от стотици граждани, сред които лидери на политически структури, служители в културни институции, представители на неправителствения сектор.
Президентът и част от посрещналите го хора разгледаха заедно залите на галерията, помещавана в сграда – емблематичен символ на града, градена за педагогическо училище в края на по-миналия век. Директорът на галерията Йордан Колев акцентира по време на обиколката върху най-ценните картини, събирани с години за попълване на нейния фонд.
В една от големите зали на експозицията бе срещата на гражданството с президента Румен Радев, който изрази пред тях възхищението си от богатството на галерията, от значението на Силистра за страната в сферата на културата, както и за необходимостта за използване на възможностите на града за неговия растеж.
Областният управител Ели Тодорова го приветства от името на обществеността на града и му връчи подарък – картината „Добруджанка“ на художника Йордан Маринов – почетен гражданин на Силистра, както и умалено копие на римска шлем маска от фонда на Регионален исторически музей Силистра.
В общуване в непосредствен план по подобен начин, включително със символни подаръци, своето отношение към госта изразиха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, Иванка Ташева – зам.-председател на ОбС Силистра, етнологът д-р Йордан Касабов, Валентин Петков – клуб „Традиция“, Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“, Художествена галерия Силистра и др.
Вокално трио „Елмина“ с ръководител Лилия Пейчева-Тодорова и китаристът Иван Русев в художествен план поздравиха участниците в срещата с президента Радев и самия него, както и екипа му. По подобен начин предната вечер своя поздрав поднесоха гайдарите от Музикална школа „Великов“.
В Силистра програмата на президента Румен Радев продължи с работна среща – обяд с представители на различни видове бизнес от област Силистра, както и с участието на ръководители на общини от областта. Пред всички тях гостът сподели своите виждания по политически, икономически и други важни теми, някои от които отнасящи се до възможностите за развитие на област Силистра, на р. Дунав като свързващ речен коридор и др.
Участниците в срещата имаха възможност да общуват с държавния глава, за да споделят проблеми, успехи, намерения и очаквания. Посещение бе реализирано и в Мандра „Ситово“ с управител Муса Мусов, която е една от най-добре развиващите се в бранша в регион Силистра.
Местни производители, като „Мероне“ Алфатар, Мандра „Ситово“, „Актуал“, „Месони“, изба „Пинк Пеликан“ и фирма „Каладан“ се представиха с продукти, произведени в региона, и с които Силистренският край се гордее.

 В последния работен ден на отминалата седмица второто си посещение в област Силистра осъществи президентът на Република България г-н Румен Радев, придружаван от съпругата си Десислава Радева. Заедно с нея той бе в село Проф. Иширково за ритуал „Жътва” – по покана на ЗК „Нива 93” с председател Велика Славова (отделно гостите бяха и на масива с кайсии, за да уважат берачите на добруджанския еликсир), в град Силистра – по покана на областния управител Ели Тодорова – за срещи с представители на гражданството и на бизнеса (с участието на двадесетина представители на различни производства - от земеделие, през месо и млечни произведения, вино, машини и др., на кметовете на общините Силистра, Тутракан, Алфатар и Кайнарджа, както и на представители на община Главиница - зам.-кмет и секретар), както и в село Ситово – в мандрата на собственика Муса Мусов.

Първото посещение в областта на държавния глава бе миналата година за Деня на град Тутракан – 21 септември, когато бе чествана и 80-ата година от Крайовския договор, възвърнал Южна Добруджа към майката родина България по мирен път и след размяна на население с Румъния.
Какво заяви при посещението си в Добруджа президентът Румен Радев (публикация в www.m.president.bg): „Няма значение колко е далеч един град от столицата – когато има визия за развитие и се работи енергично, резултатите са налице”. Изявлението на президента е по време на среща с интелектуалци и културни дейци от региона в Художествената галерия на града.
Публикация в сайта на Областна администрация Силистра (www.silistra.government.bg): Президентско посещение по жътва в Силистренския край
Президентът на Република България Румен Радев посети област Силистра заедно с представители на своя екип и на съпругата си Десислава Радева. По покана на ЗК „Нива 93“ с председател Велика Славова в село Проф. Иширково, заедно с НЧ „Просвета“ и кметството бе осъществен ритуал, озаглавен „По жътва“, пресъздаващ работна атмосфера посред лято от преди повече от половин век.
С него бе представена добруджанска традиция, показваща начина на живот във връзка с поминъка и създадено на негова основа народно творчество, включително песни и танци. Театрализираният ритуал премина пред областния управител Ели Тодорова и нейния заместник Минчо Йорданов, пред кмета на общината д-р Юлиян Найденов и заместник-кмета Мария Недялкова, както и пред представители на други регионални и местни институции.
Пред присъстващите г-жа Славова – инициатор на събитието, разказа за работата на една от най-успешните земеделски кооперации в региона в присъствието на председатели на други подобни земеделски структури от региона. На президента бе връчена ръкойка със стръкове пшеница, а мощни съвременни комбайни показаха как се жъне в днешни условия, благодарение на развитие на техниката.
Пред член-кооператорите, а после и пред медиите на брифинг на полето президентът Радев сподели своите мисли в условията на „политическа жега“ на национално ниво след проведените избори на 11 юли. Стана ясно, че на 21 юли от 9 ч. според негов указ ще бъде свикано заседание на 46-ия парламент, за да бъде извървян регламентираният от конституцията и от законодателството път за избор на ръководни органи на парламента и на излъчено от него правителство. Президентът отговори на зададени въпроси на национални и на местни медии.
Втората част от програмата при гостуването в село Проф. Иширково бе на кайсиевия масив, който е част от 1 000 декара овощни градини към кооперацията, в които се оглеждат пет вида кайсии, праскови и череши. Работещите там също изразиха по свой начин уважението си към държавния глава и придружаващите го гости.
По инициатива на областния управител Ели Тодорова посещението на президента Румен Радев продължи в град Силистра. Той бе посрещнат пред Художествена галерия Силистра от стотици граждани, сред които лидери на политически структури, служители в културни институции, представители на неправителствения сектор.
Президентът и част от посрещналите го хора разгледаха заедно залите на галерията, помещавана в сграда – емблематичен символ на града, градена за педагогическо училище в края на по-миналия век. Директорът на галерията Йордан Колев акцентира по време на обиколката върху най-ценните картини, събирани с години за попълване на нейния фонд.
В една от големите зали на експозицията бе срещата на гражданството с президента Румен Радев, който изрази пред тях възхищението си от богатството на галерията, от значението на Силистра за страната в сферата на културата, както и за необходимостта за използване на възможностите на града за неговия растеж.
Областният управител Ели Тодорова го приветства от името на обществеността на града и му връчи подарък – картината „Добруджанка“ на художника Йордан Маринов – почетен гражданин на Силистра, както и умалено копие на римска шлем маска от фонда на Регионален исторически музей Силистра.
В общуване в непосредствен план по подобен начин, включително със символни подаръци, своето отношение към госта изразиха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, Иванка Ташева – зам.-председател на ОбС Силистра, етнологът д-р Йордан Касабов, Валентин Петков – клуб „Традиция“, Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“, Художествена галерия Силистра и др.
Вокално трио „Елмина“ с ръководител Лилия Пейчева-Тодорова и китаристът Иван Русев в художествен план поздравиха участниците в срещата с президента Радев и самия него, както и екипа му. По подобен начин предната вечер своя поздрав поднесоха гайдарите от Музикална школа „Великов“.
В Силистра програмата на президента Румен Радев продължи с работна среща – обяд с представители на различни видове бизнес от област Силистра, както и с участието на ръководители на общини от областта. Пред всички тях гостът сподели своите виждания по политически, икономически и други важни теми, някои от които отнасящи се до възможностите за развитие на област Силистра, на р. Дунав като свързващ речен коридор и др.
Участниците в срещата имаха възможност да общуват с държавния глава, за да споделят проблеми, успехи, намерения и очаквания. Посещение бе реализирано и в Мандра „Ситово“ с управител Муса Мусов, която е една от най-добре развиващите се в бранша в регион Силистра.
Местни производители, като „Мероне“ Алфатар, Мандра „Ситово“, „Актуал“, „Месони“, изба „Пинк Пеликан“ и фирма „Каладан“ се представиха с продукти, произведени в региона, и с които Силистренският край се гордее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар