петък, 2 юли 2021 г.

Софийски ансамбъл на силистренец родом с юбилеен концерт за 10-ата година от създаването си


Софийският Фолклорен ансамбъл „Българани” е насрочил за 7 юли т.г. юбилейн концерт по повод своята 10-ата годишнина, научаваме от покана във Фейсбук. Негов основател и главен художествен ръководител е силистренецът Владимир Недев, възпитаник на Ансамбъл „Добруджа”, на който бе сред танцьорите солисти по времето на Симеон Симеонов като хореограф и ръководител на формацията към община Силистра.

Според bti.bg, Фолклорен Ансамбъл „Българани” е член на Националната секция на ЦИОФФ – България и на Сдружението на танцовите дейци в София, и е създаден през 2011 година и с основаването му са поставени няколко цели, сред които: обучение и възпитание в духовните ценности на българското народно творчество; издирване, съхранение и популяризиране на характерни български народни танци и обичаи; осъществяване на творчески контакти в страната и чужбина, чрез концертна дейност – турнета, участие в наши и международни фестивали, фолклорни празници, тържества, конкурси, радио и телевизионни предавания.  Репертоарът включва произведения от всички фолклорни области на България. Репертоарът включва произведения от всички фолклорни области на България.  


Танцови емблеми на Ансамбъла са „Добруджанска сюита”, „Пирински мерак”, „Ветрената мелница”, „Женски северняшки игри”, които са по хореография на Владимир Недев. В репертоара са включени и красиви танцови произведения на известни български хореографи - Васил Герлимов, Мариян Василев, Иван Иванов и Борис Вълков.

За краткия си творчески път съставът е удостояван с много грамоти, дипломи и плакети от  национални и международни фестивали и конкурси. Международни изяви: Катерини, Гърция – 2013 г.; Църквеница, Хърватия – 2014 г.; Румъния: Търгу Муреш - 2016 г. и Букурещ - 2018 г.; Скопие, Македония – 2018 г.; Сурабая, Индонезия – 2018 г.

Премиери: 2014 год. - Театрално – танцова забава „У НАШЕ СЕЛО” по разкази на Чудомир – режисьори Владимир Недев и Милослав Милославов, хореография Владимир Недев, музика Марек Дяков, също силистренец, завършил Срудно училище в града, в момента работещ в София и САЩ".

Няма коментари:

Публикуване на коментар