вторник, 20 юли 2021 г.

Иконата с доростолските мъченици навърши пет години


Преди 5 години в Силистра бе осветена иконата "Свети Доростолски мъченици" от Негово Светейшество Патриарх Неофит, когато бе определен и празникът в тяхна чест - третата неделя след Петдесетница. Св. Емилиан е сред най-популарните раннохристиянски светци мъченици в нашите земи!

За него, като един от най-познатите и знакови мъченици сред тях, припомни в свой пост във Фейсбус проф. дин Георги Атанасов от Регионален исторически музей Силистра: "На днешния ден - 18 юли, ден на рождението на Апостола Васил Левски, честваме и паметта на Св. Емилиан Доростолски.
На 18 юли 362 г. и според двете версии на житието му, запазени в архива на Ватикана и Парижката национална библиотека, той понася мъченическа смърт в Дуросторум /днешна Силистра/ Причината за нея е, че разрушава с чук идолите в езическия храм. Изгорен е на клада на брега на Дунав, след което е погребан от християнската община във викуса на Дуросторем гедина (гезидина или гавидина№.
Преди десетилетие в Силистра бе открит надпис ог ІV в, в който наистина е отбелязан викусът Гавидина. Към това може да добавим и откритата от моя колега и приятел д-р Константин Кера гробница край викуса Гавидина до с. Остров, на около 5 км от Силистра на днешна румънска територия. В нея е изписан мъченик с чук в ръка!".

Няма коментари:

Публикуване на коментар