сряда, 14 октомври 2020 г.

Къщи в добруджански стил в Алфатар, Гарван, Проф. Иширково, Сребърна, Калипетрово


Добруджанската етнографска област не е от големите в страната, но битът и носиите в нея са в реален сборен - представителен за стараната вид, защото в българската етно група тук живеят наследници на местно население - шиковци игребенци, балканджии, траки йци, странджанци, а от времето на социализма - и от други краища на страната. 



Все още има запазени архитуктурни паметници, характерни за региона, но малцина от тях са с възстановено "както преди" художествено оформление на вътрешността на сградата или на помещения в него. 

Примерите: Обектът Добруджанска къща" в Алфатар (opoznai.bg/view/dobrudjanska-kashta-s-etnografska-ekspozitziia-alfatar) е най-популярен по рода си у нас и в чужбина, тъй като в продължене на десетилетия бе част от туристическия поток от КК "Златни пясъци" на път към резервата "Сребърна". За да показва изящество и красота, съхранени от вековете във фолклора, песните, танците и трапезата, пред съветски туристи - в по-старо време, и пред моряци от американския флот, акостирали край Варна - след 90-те години на миналия век. 

Друг подобен обект, този път край р. Дунав, е "Добруджанска къща" в село Гарван. Тя е построена през1919 година в стил характерен за Крайдунавска Добруджа. Представлява разгъната етнографска експозиция на добруджанско жилище с традиционна уредба за периода от края на XIX в. до средата на XX в. Къщата е обособена като център за демонстрация на автентичен добруджански фолклор и обичаи. 

Била е частна собственост на Димитър Кудинов - средно богат за времето си човек - преди век. През годините на социализма, по-точно през 1982 г., е закупена от кметството в село Гарван и е обособена като творческа база. С идването на демократичния строй в България и в трудните години на преход за къщата не са заделени средства за реставрация и поддръжка, което довежда до нейното неизползване. През 2006 г. обаче кметството и общината успяват да осигурят средства за частичен ремонт и това полага началото на нов период. Към днешна дата сградата е укрепена и ремонтирана. 

С помощта на местното население стаите са обзаведени в добруджански стил от преди повече от 100 години –миндери, камина, народни носии, сватбарски пешкири, тъкани черги и други предмети от ежедневието на населението в миналото. 


В най-близкото ни съвремие има и частни обекти в областта - в селата Проф. Иширково - Ганкината къща (jordansilistra.blogspot.com: На гости в „Ганкината къща” в село Проф. Иширково), и в село Сребърна - Бабината къща (www.facebook.com/babinatakashtasrebarna/), в село Калипетрово - Митрополитския център, в които при добро желание човек може да се потопи в атмосфера - едновременно умилителна и възхитителна. На места с подобно съдържание човек черпи от енергията на времето и от духовната сила на предците ни, които са знаели как да строят, по какъв начин да обзавеждат, дори в бедност, и какви традиции да спазват, за да осигуряват уют и удобства на челядта си.

В интернет - албум по информация от НЧ "Дим. Ив. Полянов" - село Гарван:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=jordan.georgiev.71&set=a.10207381625535001

Няма коментари:

Публикуване на коментар